Kaitseminister: Suurbritannia suurendab sõjalist kohalolekut Arktikas (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia kaitseminister Gavin Williamson.
Suurbritannia kaitseminister Gavin Williamson. Foto: Christof Stache / AFP / Scanpix

Suurbritannia kavatseb suurendada oma sõjalisi jõude Arktikas, et kaitsta NATO põhjatiiba Venemaast lähtuva ohu eest, ütles Briti kaitseminister Gavin Williamson.

«Uute väljakutsete valguses suurendame valvsust, olgu see meie oskuste lihvimine nullist madalamatel temperatuuridel, Norra taoliste ammuste liitlaste kogemuste ülevõtmine või allveelaevaohu seiramine lennukitega Poseidon,» tsiteeris ajaleht Daily Telegraph kaitseministri avaldust Põhja-Norras Bardufossi mereväebaasis, mida Briti väed kasutavad.

Williamson märkis, et Suurbritannia ja Norra asusid täitma kümneaastast koostöökava. Selle käigus läbib iga aasta rohkem kui tuhat Briti sõdurit väljaõppe koos Norra ametivendadega.

Ta lisas, et tulevast aastast alustavad Arktikas patrullimist Briti õhujõudude uued allveelaevade seirelennukid P-8 Poseidon, et seista vastu Vene allveelaevade tegevusele.

«On raske uskuda, et Venemaa Arktikasse paigutatava sõjalise võimekuse haare ja ulatus on mõeldud üksi kaitseotstarbeks,» sõnas Briti kaitseminister.

Williamsoni sõnul on Vene allveelaevastiku tegevus Atlandil kümnekordistunud ja 2017 saatis Briti laevastik 33 Vene laeva, mis lähenesid Suurbritannia territoriaalvetele, kui 2010. aastal oli sarnaseid juhte vaid üks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles