Briti Tööparteist lahkus seitse parlamendisaadikut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia Tööpartei ridadest lahkunud parlamendisaadikud.
Suurbritannia Tööpartei ridadest lahkunud parlamendisaadikud. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire/PA Images / Scanpix

Seitse Briti Tööpartei parlamendisaadikut teatas täna otsusest erakonnast lahkuda protestiks partei toetuse vastu Brexitile ning suutmatuse vastu juurida erakonnast välja antisemitismi.

Tööerakonnast lahkuvad saadikud moodustavad parlamendis sõltumatu saadikurühma. 

«See oli väga raske ja valus, kuid vajalik otsus,» ütles parlamendiliige Luciana Berger Londonis kiiruga korraldatud pressikonverentsil.

Üha enam leiboristide seadusandjaid ei ole rahul erakonna liidri Jeremy Corbyni tegevusega konservatiivide valitsuse plaanide vastu Ühendkuningriigi Euroopa Liidust väljaviimiseks ning esimehe suutmatusega juurida parteist välja antisemitismi. 

Paljusid leiboristide parlamendisaadikuid häirib ka Corbyni tahtmatus toetada teise Brexiti referendumi korraldamist. Leiboristide liider toetab selle asemel sellist Brexitit, mis jätaks Suurbritannia tolliliitu EL-iga. 

Lahkujad moodustavad murdosa leiboristide 256 parlamendisaadikust. Samas on tegemist suurima eraldumisega Tööparteist alates 1981. aastast, kui neli kõrget leiboristi otsustasid parteist lahkuda ja asutada Sotsiaaldemokraatliku Partei. 

Bergeri sõnul on Tööpartei muutunud institutsionaalselt juudivastaseks. «Olen hakanud Tööparteid esindades tundma piinlikkust ja häbi,» ütles ta. 

«Jätan selja taha norimise, kitsarinnalisuse ja hirmutamise kultuuri,» lausus Berger, kes on juuditarina pidanud Tööparteis aastaid antisemiitlikku ahistamist taluma. 

Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn. Foto: Aaron Chown / PA Wire/PA Images

Seitse rahvasaadikut, kelle seas on ka teise Brexiti referendumi korraldamiseks parteideülest kampaaniat vedav Chuka Umunna, süüdistasid Corbynit ka erakonna liiga kaugele poliitspektri vasakusse serva viimises.

«Kui te tahate alternatiivi, siis palun aidake meil seda üles ehitada,» lausus Umunna, kelles nähti üht Tööpartei võimalikku tulevast liidrit. «Asja tuum on selles: poliitika on katki, kuid ei pea seda olema. Aidake meil seda muuta.»

Samuti Tööparteist lahkuv seadusandja Chris Gapes ütles, et üks peamisi põhjusi selleks on pahameel Tööpartei juhtkonna kaasosaluse üle Brexiti edendamises. Tema kolleeg Chris Leslie ütles, et lahkub samuti, kuna Tööpartei on reetnud Euroopa. 

Corbyn nimetas seitsme parlamendisaadiku lahkumisotsust pettumuseks. «Praegu on rohkem kui kunagi varem aeg tuua inimesi kokku, et rajada meile kõigile parem tulevik,» sõnas leiboristide liider. 

Seitsme saadiku lahkumine Tööpartei ridadest ei oma ilmselt suurt mõju eelseisvatele hääletustele Briti peaministri Theresa May Brexiti-kava üle. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles