Ühendriikide 16 osariiki lähevad eriolukorraga seoses kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriolukorra vastu protestijad Los Angeleses.
Eriolukorra vastu protestijad Los Angeleses. Foto: ROBYN BECK / AFP

Ühendriikide 16 osariiki lähevad eriolukorraga seoses kohtusse, edastas kohalik meedia.

California kohtule esitatud kohtuasjas väidetakse muu hulgas, et president Donald Trumpi väljakuulutatud hädaolukord piirimüüri rahastamiseks on alusetu ja põhiseadusega vastuolus ning sellega üritatakse ümber hiilide kongressi seaduslikest volitustest.

Kõnealustes osariikides on võimu juures ülekaalus demokraadid.

Trump kuulutas reedel välja eriolukorra riigi lõunapiiril, et saada raha müüri ehitamiseks, ning kinnitas valmisolekut selle kaitseks ülemkohtuni välja minna. 

Eriolukorra otsuse kohtus vaidlustamine on pea ainus, milles kõik reedel Trumpiga ühel meelel olid.

Ameerika Kodanikuvabaduste Liit teatas kohtusseminekust vähem kui tund pärast seda, kui Valge Maja oli avaldanud Trumpi deklaratsiooni teksti, milles öeldakse, et olukord lõunapiiril kujutab endast ohtu piirijulgeolekule ja humanitaarkriisi, mis ähvardab riigi keskseid julgeolekuhuve ja on seega riiklik hädaolukord.

Järgmisena esitas hagi mittetulundusühing Public Citizen, kutsudes Colombia ringkonna ringkonnakohut takistama Trumpi ja USA kaitseministeeriumi kasutamast eriolukorda ja muudeks eesmärkideks eraldatud raha piirimüüri ehitamiseks.

Kongressi esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi ja senati demokraatide liider Chuck Schumer tegid ühisavalduse, lubades astuda eriolukorra otsuse vastu kongressis, kohtutes ja avalikkuses.

"Presidendi ebaseaduslik deklaratsioon kriisi kohta, mida pole olemas, on suur vägivald meie põhiseaduse vastu ja teeb Ameerika vähem turvaliseks, varastades meie sõjaväele ja riigile hädavajalikku kaitserahastust," ütlesid nad.

Peatselt pärast eriolukorra kehtestamise teadet ütles New Yorgi osariigi peaprokurör Letitia James, et ta vaidlustab otsuse kohtus.

Eelolevad kohtuvaidlused keskenduvad kahele põhiküsimusele: kas president võib kuulutada välja eriolukorra piirimüüri ehitamiseks, kuna kongress keeldub talle selleks raha andmast, ja kas kaitseministeerium võib võtta müüri ehitamiseks raha kongressis heakskiidu saanud projektidelt.

Pentagon ei ole seni veel öelnud, missugused projektid müüri tõttu löögi alla satuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles