Norra süüdistab Venemaad õppuste ajal GPS-signaali segamises (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväeõppused Trident Juncture Norras.
Sõjaväeõppused Trident Juncture Norras. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Scanpix

Norra välisluureüksus väljendas eelmisel nädalal taaskord muret Venemaa tegevuse osas, süüdistades riiki oma põhja-aladel GPS-signaalide segamises.

Iga-aastases riskihinnangute raportis märkisid Norra luureteenistused, et 2017. aastast alates on esinenud korduvaid juhtumeid, kus Vene-Norra piiri lähedastel aladel on GPS-signaalid blokeeritud.

Signaali segamine on sageli langenud kokku sõjaliste õppustega Norra pinnal, näiteks eelmisel sügisel toimunud NATO õppustega Trident Juncture ja jaanuaris Briti lahingukopterite paigutamisega Norra põhjaosas peetud harjutustele.

«See ei ole Norra ja liitlaste õppustele uus väljakutse,» lausus luureüksuse juhataja Morten Haga Lunde. «Signaalide segamine on muuhulgas rahuajal ohuks ka tsiviillennundusele, politseile ja tervishoiuga seotud operatsioonidele.»

Norra on mitmel korral küsimuse Vene võimudega tõstatanud ning teeb teiste Põhjamaadega koostööd, et koguda juhtumite osas nii palju informatsiooni, kui võimalik, teatas kaisteminister Frank Bakke-Jensen.

«Tähtis on selgelt öelda, et see ei ole aktsepteeritav,» sõnas Bakke-Jensen telekanalile TV2 Nyhetskanalen.

Novembris kutsus Soome vaibale Vene suursaadiku, nõudmaks selgitust Venemaa tegevuse kohta geopositsioneeringu segamise kohta õppuste Trident Juncture ajal. Moskva on väitnud, et süüdistused on alusetud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles