Esimene naine pääses Šveitsis hävituslenduri ametisse (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fanny Chollet on esimene naine, kelle kätte on Šveitsi õhuväes usaldatud hävitaja juhtimine. Tema töövahendiks on taustalt paistev F/A-18 Hornet ning kodubaasiks Payerne, kus täna noort hävituslendurit ajakirjandusele tutvustati.
Fanny Chollet on esimene naine, kelle kätte on Šveitsi õhuväes usaldatud hävitaja juhtimine. Tema töövahendiks on taustalt paistev F/A-18 Hornet ning kodubaasiks Payerne, kus täna noort hävituslendurit ajakirjandusele tutvustati. Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / SCANPIX

Naise töötamine hävituslendurina on veel endiselt sedavõrd haruldane, et oma esimese naispiloodi tutvustamiseks korraldas Šveitsi lennuvägi täna Payerne’i militaarlennuväljal pressikonverentsi: 27-aastane Fanny Chollet pole mitte ainult riigi esimene naishävituslendur, vaid üldse esimene naine väljaspool Põhja-Ameerikat, kes istub hävituslennuki F/A-18 Hornet kokpitis.

Chollet kinnitusel oli tema auks korraldatud pressikonverents siiski esimene kord, kui talle sai osaks erikohtlemine: «Väljaõppe ajal koheldi mind alati sama moodi nagu mu kolleege. Täna on esimene päev, kus asjad on teisiti.»

Seda, et temast on saamas oma riigi esimene naishävituslendur, mõistis ta õigupoolest alles ametisse kandideerides. Varem oli naine järginud lihtsalt oma lapsepõlveunistust lennata ning kutsumust töötada sõjaväes, rääkis ta ajalehele Blick.

Chollet on veendunud, et Šveitsi sõjaväes soo alusel pilootidel vahet ei tehta. «Kui meestel ja naistel on samad võimed, on neil ka samad võimalused,» rõhutas ta.

Viimati oli naine võimsa masinaga lendamas alles täna hommikul. «Ma harjutasin õhuvõitlust nägemisulatuses,» jutustas ta sõjaväebaasi kogunenud ajakirjanikele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles