Advokaat: Briti valitsus võtab IS-iga liitunud neiult kodakondsuse (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2015. aastast pärinev Londoni Gatwicki lennujaama turvakaamera ülesvõte Shamima Begumist Süüriasse reisimas.
2015. aastast pärinev Londoni Gatwicki lennujaama turvakaamera ülesvõte Shamima Begumist Süüriasse reisimas. Foto: PA images/Scanpix

Briti valitsus võtab Süürias äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) liitunud ning riiki naasta soovivalt äsja lapse sünnitanud teismeliselt kodakondsuse, ütles neiu perekonna advokaat teisipäeval. 

Briti valitsus võtab Süürias äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) liitunud ning riiki naasta soovivalt äsja lapse sünnitanud teismeliselt kodakondsuse, ütles neiu perekonna advokaat teisipäeval. 

"Perekond on väga pettunud siseministeeriumi kavatsuses lasta ette valmistada määrus Shamimalt kodakondsuse äravõtmiseks," ütles Shamima Begumi perekonna advokaat Tasnime Akunjee Twitteris. "Me kaalume õiguslikke teid selle otsuse vaidlustamiseks." 

ITV News edastas, et siseministeerium on saatnud kirja Begumi emale, teavitades perekonda ametkonna otsusest, mida neiul on õigus edasi kaevata. 

19-aastane Ida-Londonist pärit neiu liitus IS-iga Süürias 2015. aastal koos kahe klassikaaslasega. 

Begum ilmus eelmisel nädalal välja Süüria kirdeosas asuvas põgenikelaagris, kus andis intervjuu väljaandele Times of London. Neiu kinnitas, et ei kahetse oma otsust IS-iga liituda. 

Nädalavahetusel kolmanda lapse sünnitanud Begum on palunud Briti võimudelt "kaastunde" näitamist sellega, et lubada tal kolmas laps Suurbritannias üles kasvatada. 

Begumi kaks esimest last surid haiguste ja alatoitumuse tagajärjel. 

Begumi juhtum ilmestab paljude Euroopa riikide ees seisvat dilemmat. Euroopa riigid, kelle kodanikud suundusid Süüriasse ja Iraaki pühasõdalaste ridades võitlema, on eri meelt selles, kas keelata džihadistidel julgeolekukaalutlustel kodumaale naasmine või lubada neil tagasi pöörduda, et seejärel nende üle kohut mõista. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles