Valge Maja ametnikud tahtsid Saudi Araabiale tuumatehnoloogiat anda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Saudi kroonprints Mohammed bin Salman Ovaalkabinetis.
Donald Trump ja Saudi kroonprints Mohammed bin Salman Ovaalkabinetis. Foto: Mandel Ngan / AFP / Scanpix

Valge Maja kõrged ametnikud tahtsid Saudi Araabiaga jagada tuumaenergiatehnoloogiat, seda hoolimata eetikanõunike ja kaitseametnike vastuseisust, selgub Kongressi raportist.

Mõlema suurpartei kongresmenid on väljendanud muret, et Saudi Araabia võib arendada tuumarelvi, kui USA peaks tuumatehnoloogiat kuningriigiga korralike kaitsemehhanismideta jagama.

Esindajatekoja järelevalvekomitee alustas eile uurimist seoses vilepuhujate väidetega, et nad on Valges Majas olnud tunnistajaiks ebanormaalsetele tegudele seoses ettepanekuga rajada Saudi Araabiasse kümneid tuumareaktoreid.

Raportis tõstatatakse küsimus, kas «kaosest, düsfunktsionaalsusest ja reetmisest» läbi imbunud Valge Maja töötajad proovisid mööda minna riigikaitseprotseduuridest tuumatehnoloogia vallas.

Teade langeb ajale, kui Trumpi väimees ja nõunik Jared Kushner loob rahuplaani Lähis-Ida jaoks, mis sisaldab ilmselt ka majandusettepanekuid Saudi Araabiale. Valge Maja ei ole asjaga seonduvatele küsimustele vastanud.

Kongressi raporti järgi vedas kuningriigiga tuumaenergia jagamise projekti endine kaitsenõunik Michael Flynn, kes vallandati 2017. aasta algul. Projekti kallal töötamist jätkas riikliku julgeolekunõukogu ametnik Derek Harvey ja see on endiselt Valges Majas kaalumisel.

Uurimise alustamisest teatas eile Marylandi esindaja ja järelevalvekomitee esimees Elijah Cummings.

Tuginedes vilepuhujate ütlustele ja kirjavahetusele, kirjeldatakse komitee raportis, kuidas julgeolekunõukogu ja eetikaametnikud korduvalt hoiatasid, et Flynni ja tema nõunike plaan võib vastu minna föderaalse huvide konflikti seadusega ja määrustega, mis korraldavad tuumatehnoloogia jagamist välisriikidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles