ISISe viimasest kantsist lahkus konvoi tsiviilelanikega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Süürias asuvast Baghuzi linnast lahkuvad veokid tsiviilelanikega.
Ida-Süürias asuvast Baghuzi linnast lahkuvad veokid tsiviilelanikega. Foto: BULENT KILIC / AFP/Scanpix

ISISe viimasest enklaavist Ida-Süürias lahkus veokite konvoi tsiviilisikutega pardal, milles nähakse märki pealetungi lähenemisest.

ISISe viimasest kantsist, Iraagi piiri äärsest Baghuzi linnast lahkunud  konvoi möödus kurdide ja araablaste relvaühenduse Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) positsioonist.

Uudisteagentuuri AFP korrespondent ütles, et 10 veoautost koosnevas konvois oli nii mehi, naisi kui lapsi. «Meie eriväed töötavad tsiviilelanike evakueerimise nimel. Pärast mitut päeva üritamist saame me täna esimese rühma evakueerida," ütles USA toetatud SDFi pressiesindaja Mustafa Bali.

Ta lisas, et evakueeritute täpset arvu nad ei tea, aga see selgub, kui konvoi jõuab SDFi kontrollpunkti ISISe alalt saabujate läbivaatamiseks. «Me ei tea, kas nende hulgas on ka ISISe võitlejaid, aga ka see saab kontrollpunktis selgeks.»

Bali lisas, et Baghuzis on veel tsiviilelanikke.

Viimastel nädalatel on džihadistide territooriumilt lahkunud tuhanded inimesed, viimastel päevadel väljavool aga peatus. Londonis baseeruv vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus ütles, et ilmselt on SDF džihadistidega kokkuleppele jõudnud.

SDF on USA juhitava koalitsiooni õhurünnakute toel surunud ISISe Baghuzi külla kotti, mille suurus on alla poole ruutkilomeetri.

SDF on pealetungi aeglustanud, et anda aega tsiviilelanike evakueerimiseks, enne kui džihadistidele lõplik hoop antakse. Praegu viibib seal ÜRO hinnangul lõksus üle 100 perekonna. 

Rahvusvaheline päästekomitee teatas esmaspäeval, et viimastel nädalatel on surnud üle 60 äärmuslaste valduses olevalt alalt pagenud inimese, enamik neist kurnatuse ja alatoitumuse tagajärjel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles