Briti džihaadipruut kaotas kodumaa

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shamima Begum liitus Islamiriigiga 15-aastaselt, abiellus džihadistiga ja sünnitas Süürias kolm last. Tema lootuse pääseda tagasi kodumaale Suurbritannisse võib purustada siseministeeriumi otsus ta kodakondsusest ilma jätta.
Shamima Begum liitus Islamiriigiga 15-aastaselt, abiellus džihadistiga ja sünnitas Süürias kolm last. Tema lootuse pääseda tagasi kodumaale Suurbritannisse võib purustada siseministeeriumi otsus ta kodakondsusest ilma jätta. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Suurbritannia valitsus otsustas võtta kodakondsuse Islamiriigiga (ISIS) liitunud Shamima Begumilt, kes Süüriasse sõitmist ei kahetse, aga kes lootis laupäeval ilmavalgust näinud lapse huvides kodumaale naasta.

Praeguseks 19-aastane Shamima lahkus oma perekonna juurest Londonist neli aastat tagasi. Kahe sõbrannaga sõideti Türki, sealt rännati edasi Süüriasse ja liituti ISISega. Kümne päeva pärast abiellus ta Hollandi päritolu islamivõitlejaga ja elas enda sõnul kalifaadis normaalset pereelu kuni hetkeni, mil ta kaasa mõne nädala eest vangi langes ja tema, üheksandat kuud rase, pagulaslaagrisse toimetati.

«Ma nägin prügikastides maharaiutud päid, aga need ei häirinud mind,» ütles ISISe kaanetüdrukuks tituleeritud naine eelmisel nädalal väljaandele The Times, kirjeldades vähemagi kahetsusilminguta elu kalifaadis. Süürias juba kaks last sünnitanud ja matnud naine avaldas lootust, et pääseb kolmanda lapse heaolu huvides tagasi Suurbritanniasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles