Austraaliat ähvardab lähipäevil räsida tsüklon Oma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Austraaliale lähenev tsüklon Oma peaks oma tõelist jõudu näitama alles nädalavahetusel, võis juba täna Queenslandi osariigis näha hiiglaslikke laineid.
Kuigi Austraaliale lähenev tsüklon Oma peaks oma tõelist jõudu näitama alles nädalavahetusel, võis juba täna Queenslandi osariigis näha hiiglaslikke laineid. Foto: DAVE HUNT / EPA / Scanpix

Vaikse ookeani saari laastav tsüklon Oma tugevnes kolmanda kategooria tormiks ja ähvardab lähipäevil jõuda Austraalia mandrini, kus see võib kaasa tuua karmid ilmastikuolud. 

Oma tuultekiirus oli eile 51,4 meetrit sekundis ja selle tugevus on seega võrreldav esimese kategooria orkaaniga. Uus-Kaledoonias elektrikatkestusi põhjustanud, viljasaaki hävitanud, puid langetanud ning koole ja ärisid sulgema sundinud tsüklon hakkab lähenema Austraalia rannikule.

«Tugev troopiline tsüklon Oma peaks liikuma lähipäevil aeglaselt üle Korallimere edelasse,» teatas Austraalia meteoroloogiabüroo ja lisas, et tsüklon peaks tooma kaasa ebatavaliselt kõrge tõusuvee Austraalia idarannikul Queenslandi osariigi lõunaosas. 

Enne randade sulgemist nautisid surfarid tsükloni põhjustatud suuri laineid.
Enne randade sulgemist nautisid surfarid tsükloni põhjustatud suuri laineid. Foto: DAVE HUNT / EPA

Tsükloni lähenedes on osa Austraalia omavalitsusi alustanud elanikele liivakottide tarnimist, et valmistuda ette võimalikeks üleujutusteks. 

«Rannad saavad kahjustada ja oodata on vihma ja üleujutusi. Kui see liigub rannikult edasi sisemaale, võime näha mõnel pool kuni 500 millimeetrit sademeid, aga see võib aidata sealseid põllumehi,» ütles meteoroloog Adam Blazak.

Suur osa Queenslandi osariigi randasid suleti hiiglaslike lainete tõttu surfaritele ja ujujatele, samuti ei soovitata merele minna kalameestel ja paadisõitjatel.

Osariigi päästeteenistus tuletas inimestele humoorika video abil meelde, et kõigist väljas asetsevatest esemetest võib tormi saabudes kujuneda oht ning välimööbel ja trampliinid tuleks turvaliselt kinnitada. 

Mõnel pool Queenslandi osariigis võis näha märke üleujutustest juba eile. 
Mõnel pool Queenslandi osariigis võis näha märke üleujutustest juba eile. Foto: DAVE HUNT / EPA / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles