Süüriasse jääb pärast vägede kojutoomist paarsada USA sõdurit (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA toetatud liitlasvägede kolonn Deir Ezzori provintsis.
USA toetatud liitlasvägede kolonn Deir Ezzori provintsis. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

USA jätab pärast vägede kojutoomist Süüriasse umbes 200 sõdurit, teatas neljapäeval Valge Maja.

"Mõneks ajaks jääb Süüriasse umbes paarisajast sõjaväelasest koosnev rahutagamisrühm," ütles Valge Maja eestkõneleja Sarah Sanders.

Ühendriikidel on Süürias praegu umbes 2000 sõjaväelast.

USA president Donald Trump on põhjendanud vägede kojutoomist sellega, et sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS) on alistatud, millega mitmed asjatundjad nõustuda ei taha.

Ühendriikide toetusega Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) peavad läbirääkimisi tsiviilisikute evakueerimiseks pühasõdalaste viimasest tugipunktist, mis seisab nüüd silmitsi "vältimatu lüüasaamisega", teatas neljapäeval USA juhitav koalitsioon.

Kolmapäeval lahkus Süüria idaosas Eufrati orus asuvast äärmusrühmituse Islamiriik viimasest vastupanutaskust veokikonvoi sadade tsiviilisikutega, kuid SDF hoiatas, et IS-i riismed hoiavad paljusid tsiviilisikuid endiselt kinni. 

Kurdide domineeritud SDF on USA juhitava koalitsiooni õhurünnakute toel surunud IS-i Baghouzi külas kotti, mille suurus on alla poole ruutkilomeetri.

"Koalitsiooniväed, USA kaasa arvatud, jätkavad SDF-i toetamist ajal, kui nad peavad läbirääkimisi süütute tsiviilisikute vabastamise üle," lausus koalitsiooni pressiesindaja Sean Ryan uudisteagentuurile AFP. 

2014. aastal Süürias ja Iraagis loodud IS-i protoriik oli oma kõrghetkel umbes Suurbritannia suurune. Sestsaadik on IS kaotanud territooriumi USA juhitava koalitsiooni ning sellega liidus olevate Iraagi vägede ja SDF-i, Süüria valitsusvägede ja Venemaa ning Türgi sõjaliste operatsioonide tulemusena.

SDF alustas suuroperatsiooni IS-i viimase tugipunkti Süüria asustatud aladel ehk niinimetatud Hajini tasku vallutamiseks septembris ja sestsaadik on rühmituse kätte langenud sadu IS-i välisvõitlejaid, keda hoitakse SDF-i vanglates ja keda rühmitus soovib päritoluriikidesse repatrieerida. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles