Põhja-Korea esitas ähvardava toidunappuse tõttu abipalve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea valitsus ennustab sel aastal ulatuslikku saagikuse langust, mis võib riigis kaasa tuua toidupuuduse.
Põhja-Korea valitsus ennustab sel aastal ulatuslikku saagikuse langust, mis võib riigis kaasa tuua toidupuuduse. Foto: Damir Sagolj / Reuters / Scanpix

Põhja-Korea esitas ÜRO agentuuridele abipalve seoses kartusega, et sel aastal langeb põua ning üleujutuste tõttu saagikus ja riik seisab silmitsi ulatusliku toidupuudusega.

Pyongyang teatas ÜRO-le, et tõenäoliselt langeb sel aastal saagikus ja seetõttu saadakse põldudelt 1,4 miljonit tonni vähem riisi, kartulit ja sojaube. Samuti mõjutavad riiki ulatuslikud rahvusvahelised sanktsioonid. 

«Valitsus esitas rahvusvahelistele humanitaarorganisatsioonidele abipalve, et anda teada riigi ees seisvast probleemist,» ütles ÜRO pressiesindaja Stephane Dujarric ja lisas, et ÜRO alustab Pyongyangiga läbirääkimisi, et astuda varakult vajalikud sammud probleemiga tegelemiseks.

Ligikaudu 10,5 miljonit põhjakorealast ehk 41 protsenti kogu riigi elanikkonnast võib seista silmitsi vajadusega toiduabi järele, selgub ÜRO andmetest.

Põhja-Korea võimude sõnul imporditakse sel aastal riiki 200 000 tonni ja toodetakse 400 000 tonni toiduaineid, aga see pole elanikonna toitmiseks siiski piisav. 

Abipalve tuli vaid nädal enne seda, kui Vietnamis leiab aset Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi kohtumine, mille raames jätkatakse arutelu Pyongyangi tuumarelvastumise üle. 

Põhja-Korea on nõudnud rahvusvaheliste sanktsioonide lõdvendamist, aga selle eeltingimuseks on konkreetsete sammude astumine tuumarelvastumise suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles