Prantsuse räpparist ISISe lauluhääleks: õhurünnakus hukkus kurikuulus džihadist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhurünnakus Islamiriigi viimasele tugipunktile Süürias hukkus endine räppar ja äärmusrühmituse hääleks kujunenud Fabien Clain.
Õhurünnakus Islamiriigi viimasele tugipunktile Süürias hukkus endine räppar ja äärmusrühmituse hääleks kujunenud Fabien Clain. Foto: / AP / Scanpix

Kurikuulus endine räppar ja džihadist Fabien Clain, kelle hääl teatas 2015. aasta novembris, et äärmusrühmitus Islamiriik (IS) vastutab Pariisi terrorirünnakute eest, sai Süürias ööl vastu eilset õhurünnakus surma, ütlesid julgeolekuallikad.

Fabien Clain, kes läks Süüriasse võitlema 2015. aasta märtsis ning värbas vabatahtlikke Iraaki ISe ridadesse võitlema, sai surma rünnakus äärmusrühmituse viimasele kantsile Süürias, ütlesid tundmatuks jääda soovinud allikad.

Ta sai kuulsaks kui «Pariisi rünnakute hääl», sest just tema teatas kuueminutilises videos, et vastutuste 2015. aasta Pariisi terrorirünnakute eest võtab ISIS. Pariisi restoranides, baarides ja Bataclani kontserimajas toimunud rünnakutes hukkus kokku 130 inimest. 

Eile teatas Süürias ISISega võitlev USA juhitud koalitsioon läbi öö kestnud õhurünnakust džihadistide viimasele tugipunktile, mille raames hukkus ka Clain ja sai viga tema vend Jean-Michel. Prantsuse võimud ei ole teadet veel kinnitanud, aga välisminister Florence Parly ütles Twitteris, et see mehe surm on võimalik ja kui see osutub tõeks, tunneksid prantslased kergendust.

Clain oli prantslaste hääl Islamiriigi sees, ütles, uudisteagentuuri France24 äärmusluse ekspert Wassim Nasr, kelle sõnul muutus mees seeläbi prantslaste jaoks sümboolseks sihtmärgiks.

Clain ja tema vend olid Prantsuse võimudele hästi tuntud, sest neil olid ulatuslikud sidemed kohalike radikaliseerunud rühmitustega. 2009. aastal mõisteti ta süüdi äärmuslaste saatmises Iraaki ja talle määrati viie aasta pikkune vanglakaristus. Pärast vabanemist sõitis ta Süüriasse elama niinimetatud Islamiriigi kalifaati.

Clain, keda tuntakse ka nime Abu Adam Al-Faransi all, pöördus islamisse 1990. aastatel. Ta sündis Prantsusmaale kuuluval India ookeani La Reunioni saarel, aga kolis hiljem Toulouse'i. 

Võimude andmetel radikaliseerusid Clain ja tema vend 2000. aastate alguses, kui nad elasid riigi lõunaosas Toulouse'i linnas ja tegutsesid aktiivselt piirkonna kõige vanemas ja võimsamas äärmuslaste rühmituses Artigat. 

Rühmitust Artigat seostatakse seitsme inimese tapmisega Toulouse'i linnas 2012. aastal ja ka ajakirja Charlie Hebdo toimetuses aset leidnud terroriaktiga.

«Tunnistajate sõnul oli Claine otseselt seotud sellega, et õhutas inimesi panema toime kuritegusid prantslaste vastu Prantsusmaa pinnal,» ütles äärmusluse ekspert. «Tema ja ta vend olid enne räpparid, seega panustasid nad hiljem ka religioossete laulude loomisesse Islamiriigi jaoks, millega üritati meelitada liituma järjest suuremat hulka inimesi.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles