Katoliku kiriku kardinal: andmed lapsi pilastanud preestrite kohta hävitati (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kardinal Reinhard Marx kõnelemas täna Vatikanis jätkuval katoliku kirku lapsepilastamise probleemiga tegeleval kogunemisel kõrgetele krikujuhtidele.
Saksa kardinal Reinhard Marx kõnelemas täna Vatikanis jätkuval katoliku kirku lapsepilastamise probleemiga tegeleval kogunemisel kõrgetele krikujuhtidele. Foto: Reuters TV / Reuters / Scanpix

Juhtiv katoliku kiriku kardinal tunnistas täna, et kiriku toimikud lapsi seksuaalselt ahistanud vaimulike kohta hävitati või neid ei koostatudki, mis võimaldas pedofiilidel jätkata oma tegevust karistamatult. 

«Toimikud, mis dokumenteerisid neid kohutavaid tegusid ja nimetasid nende toimepanijaid, hävitati või neid isegi ei koostatud,» ütles Saksa kardinal Reinhard Marx kõnes Vatikani nõupidamisel, mis on kokku kutsutud, et võidelda pedofiiliaga vaimulikkonnas.

«Selle asemel et tegeleda kurjategijatega, tegeleti hoopis ohvritega ja sunniti neid vaikima. Rikkumiste uurimiseks kehtestatud protseduure ja protsesse ei järgitud teadlikult, vaid neid hoopis eirati ja rikuti,» jätkas Marx.

Katoliku kiriku mainet juba aastakümneid räsinud pedofiiliajuhtumite arutelu Vatikanis jätkub täna kolmandat päeva. Lapsepilastamise juhtumeid on tuvastatud katoliku kirikus terves hulgas riikides üle maailma, viimati lahvatasid uued skandaalid Tšiilis, Saksamaal ja Ameerika Ühendriikides.

Uurimine on paljastanud, et paljudel puhkudel saadeti alaealisi seksuaalselt rünnanud preestrid lihtsalt teise kogudusse tööle ning piiskopid eirasid nende tegusid, püüdes sellega kaitsta kiriku mainet.

«Ohvrite õigused trambiti sisuliselt jalge alla ja nad jäeti üksikisiku kapriiside meelevalda. Kõik need juhtumid on teravas vastuolus kiriku põhimõtetega,» lausus täna kardinal Marx paavst Franciscuse kokku kutsutud nõupidamisel. Kardinali sõnul tähendas see, et ohvrid tundsid, et nad ei saa süsteemi usaldada.

Vatikanis kestab kolmandat päeva paavst Franciscuse kokku kutsutud tippkohtumine, kus arutatakse katoliku kirkut tabanud pedofiiliaskandaale.
Vatikanis kestab kolmandat päeva paavst Franciscuse kokku kutsutud tippkohtumine, kus arutatakse katoliku kirkut tabanud pedofiiliaskandaale. Foto: Handout / AFP / Scanpix

«Asjade käigu jälgitavusele ja läbipaistvusele pole mingit alternatiivi,» toonitas Marx, kelle sõnul katsed toimunut kinni mätsida on rängalt haavanud katoliku kiriku usaldusväärsust.

Paavst Franciscus on öelnud piiskoppidele, et ta ootab konkreetseid meetmeid, kuidas võidelda laste seksuaalse ärakasutamisega kirikus. Kohtumiseks Rooma sõitnud ohvrite esindusühendused on süüdistanud Vatikani tegevusetuses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles