Hispaania diktaatori säilmed võidakse ümber matta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francisco Franco Bahamonde.
Francisco Franco Bahamonde. Foto: SCANPIX

Hispaania kodusõja ohvrite lähedased soovivad, et riigi endise diktaatori Francisco Franco säilmed viidaks sõjaohvrite matmispaigast mõnda teise kohta.

Hispaaniat aastatel 1936-1975 juhtinud Franco säilmed on maetud Valle de los Caídoses asuvasse basiilikasse, mida ümbritsev matmispaik on viimseks puhkepaigaks ligi 34 000 Hispaania kodusõjas hukkunule.

Kodusõja ohvrite lähedased on aastaid nõudnud, et Franco säilmed maetaks ümber mõnda teise kohta, leides, et matmispaik on vaid kodusõjas langenutele. Franco tütar Carmen Franco seisab aga ümbermatmise vastu, nimetades seda mõistusevastaseks.

Franco ümbermatmise küsimus on jõudnud ka valitsuse tasemele, kuna ametist lahkuv sotsialistlik valitsus alustas selleks läbirääkimisi. Lõppeval kuul toimunud parlamendivalimised võitnud Rahvaerakond on aga teatanud, et nende valitsusel on tähtsamaid probleeme.

«Sotsialistlik valitsus oli tuntud selle poolest, et nad juhtisid rahva tähelepanu ebaolulisele. Me ei kavatse Zapatero (sotsialistist peaminister José Luis Rodríguez Zapatero – toim) kombel algatada selliseid konflikte,» kinnitas Rahvaerakonna asesekretär Esteban González Hispaania telekanalile Telecinco.

Ühendatud Vasakpoolsete erakonda esindav Gaspar Llamazares ütles aga Euroopa Pressile, et Franco säilmed tuleks siiski teisaldada, sest Euroopa üks julmemaid diktaatoreid ei vääri endale oma kirikut. Llamazarese sõnul seisab lisaks Franco perele ümbermatmise vastu aga ka kirik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles