Esimene naisdiplomaat: Saudi Araabia saadab printsessi saadikuks USAs

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia järgmiseks suursaadikuks Ameerika Ühendriikides saab printsess Reema bint Bandar al-Saud.
Saudi Araabia järgmiseks suursaadikuks Ameerika Ühendriikides saab printsess Reema bint Bandar al-Saud. Foto: Fayez Nureldine / AFP / Scanpix

Saudi Araabia teatas eile, et riigi järgmiseks suursaadikuks Ameerika Ühendriikides saab printsess Reema bint Bandar al-Saud – tegemist on üldse esimese korraga, kui naine saab islamikuningriigi välisesindajaks.

Ameti võtab ta üle Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani nooremalt vennalt, prints Khalid bin Salmanilt, kes on nimetatud riigi asekaitseministriks.

Ka printsess Reema isa Bandar bin Sultan al-Saud oli Saudi Araabia suursaadik USAs, teenides seal aastatel 1983–2005.

Seetõttu on printsess Reema veetnud suure osa oma lapsepõlvest Washingtonis. Ta omandas ka George Washingtoni ülikoolis bakalaureusekraadi muuseumiteaduses.

Alates naasmisest Ar-Riyāḑi 2005. aastal on ta töötanud nii era- kui ka riigisektoris. Muuhulgas oli ta jaemüügiettevõtte Harvey Nichols Ar-Riyāḑ tegevjuht.

Printsessi peetakse aktiivseks naiste õiguste eest võitlejaks, viimasel ajal on ta olnud tegev kuningriigi spordiametis, keskendudes naiste kaasamisele sporti. Samuti on ta teinud kampaaniat rinnavähi ennetustööks.

Tema ametisse nimetamine langeb ajale, kui Saudi Araabia püüab parasjagu maailmas parandada ajakirjanik Jamal Khashoggi võika tapmise tõttu kannatada saanud mainet.

Pärast pikka puiklemist on Saudi Araabia nüüdseks tunnistanud, et riigi võime teravalt kritiseerinud Khashoggi tapeti mullu sügisel pärast kuningriigi Istanbuli konsulaati sisenemist.

Siiski eitab riik seni, et tapmisega oli seotud kroonprints Mohammed bin Salman, mis siis et näiteks USA luureteenistused on sellele viidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles