Vene hävituslennuk lendas 20 meetri kaugusel Rootsi luurelennukist (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalennuk Su-27 Läänemere kohal Rootsi signaaliluurelennuki lähistel 19. veebruari ennelõunal.
Vene sõjalennuk Su-27 Läänemere kohal Rootsi signaaliluurelennuki lähistel 19. veebruari ennelõunal. Foto: Rootsi Kaitsevägi

Rootsi välisministeerium teatas täna, et on kutsunud Venemaa suursaadiku homseks vestlema ministeeriumi Euroopa julgeolekupoliitika osakonna juhatajaga seoses sellel nädalal Läänemere kohal toimunud intsidendiga, kus Vene sõjalennuk lendas kõigest paarikümne meetri kaugusel Rootsi luurelennukist.

«Välisministeerium suhtub toimunusse tõsiselt. Vene lennuk käitus vastutustundetult ja ebaprofessionaalselt viisil, mis rikub lennuohutust,» lausus Rootsi välisministeeriumi pressiesindaja Diana Qudhaib SVT uudistele.

Teisipäeval sattusid Läänemere kohal teineteisest umbes 20 meetri kaugusele Rootsi signaaliluurelennuk ja Vene sõjalennuk.

«Vahejuhtum toimus rahvusvaheliste vete kohal. Rootsi lennukil oli täielik õigus piirkonnas lennata,» rõhutas Qudhaib.

Vene sõjaväe Su-27 tüüpi lennuk lähenes Rootsi luurelennukile Balti riikide ranniku lähistel teisipäeva ennelõunal. Rootsi lennuk oli täitmas piirkonnas oma tavapäraseid ülesandeid, viibides rahvusvahelistes vetes ja õhuruumis, teatas Rootsi kaitsevägi.

«Siis läheneti sellele. Saabus Su-27, mille tulekut me peame Venemaa sooviks otsida võimalust intsidendi korraldamiseks. See lähenes suurel kiirusel – ülehelikiirusel – ning kohtus meiega. Lennuk pööras ringi ning pärast veel üht möödalendu asetus väga lähedale. Vahe oli umbes 20 meetrit, nagu on näha piltidelt,» selgitas reedel Rootsi lennuväe ülem Anders Persson.

Vene sõjalennuk Su-27 Läänemere kohal Rootsi signaaliluurelennuki lähistel 19. veebruari ennelõunal.
Vene sõjalennuk Su-27 Läänemere kohal Rootsi signaaliluurelennuki lähistel 19. veebruari ennelõunal. Foto: Rootsi Kaitsevägi

Esimest korda lähenes Vene sõjalennuk Rootsi lennukile Balti riikide ranniku lähedal, kuid hiljem kordus sama ka Kalingradi lähistel.

«Esimene kontakt oli Balti riikide lähedal. Siis järgnes see meile allapoole ja lahkus,» rääkis Persson.

Tänavu 19. jaanuaril rikkusid kolm Vene sõjalennukit Karlshamni lähistel Rootsi õhupiiri.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles