Putini ihukaitsjad: lojaalsuse eest Vene presidendile tasutakse maa ja mõjuvõimuga (12)

Roman Anin
, Ajakirjanik, Novaja Gazeta, OCCRP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin ja tema toonane ihukaitseülem Viktor Zolotov 2007. aasta suvel. Viimane on nüüd lojaalse teenistuse eest saanud preemiaks tõusu karjääriredelil ja suure varanduse.
Vene president Vladimir Putin ja tema toonane ihukaitseülem Viktor Zolotov 2007. aasta suvel. Viimane on nüüd lojaalse teenistuse eest saanud preemiaks tõusu karjääriredelil ja suure varanduse. Foto: Dmitri Lovetski/AP/Scanpix

Kunagi Vene presidendi Vladimir Putini füüsilise turvalisuse eest hoolitsenud ihukaitsjad kannavad nüüd muljet avaldavaid tiitleid ning neile kuuluvad miljoneid väärt maavaldused Venemaa kõige kallimas piirkonnas. Maa eelmised omanikud, töölised ja pensionärid ütlevad, et neilt peteti vara välja.

Putini endised ihukaitsjad on saanud vastutasuks oma tingimusteta lojaalsuse eest tohutu mõjuvõimu. Paljud neist on kogunud suure varanduse, mis näitab ilmekalt, kuidas Venemaal hiljuti võimule kerkinud klass on kasutanud ära vana eliidi kaitsmiseks loodud süsteemi.

Organiseeritud Kuritegevuse ja Korruptsiooni Raporteerimise Projekti (OCCRP) partneri Novaja Gazeta uurimine näitas, et suurima kaotuse pidid kandma rohkem kui 1100 inimest, kes olid aastakümneid töötanud hiiglaslikus linnuvabrikus Moskva lähistel. Mõned neist olid autasustatud Teise maailmasõja veteranid, kellele Nõukogude Liit oli lubanud töökoha ja pensioni eluks ajaks.

Aga uues Vene Föderatsioonis pole sellistele garantiidele kohta. Töötajate sõnul kasutas mõjukate ärimeeste ja kurjategijate klikk 1990. aastatel manipuleerimist, võltsimist, hirmutamist ning isegi peksmist, et neil maa käest võtta.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles