Norra politoloog: finantskriis ja populistid on Brexitist ohtlikumad

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oslo Ülikooli Euroopa õpingute keskuse ARENA professor John Erik Fossum.
Oslo Ülikooli Euroopa õpingute keskuse ARENA professor John Erik Fossum. Foto: Erik Tikan

Kuigi lõputuna näivast segadusest Ühendkuningriigi EList lahkumise ümber võib jääda mulje, et tegu on liidu põletavaima probleemiga, on palju enam tegelikult põhjust muretseda eurotsooni kindluse ja leviva populismi pärast, rääkis hiljuti Tallinna Ülikooli kutsel Eestit väisanud Oslo Ülikooli Euroopa õpingute keskuse professor John Erik Fossum intervjuus Postimehele.

Brexit ei ole ELi suurim mure. Eurotsooni ja põgenike küsimused, ebastabiilsus ELi eri osades on palju pakilisemad probleemid. Ja need on ka palju keerulisemad mured, sest see on seotud ELi võimega elada üle finantskriis ja jõukuse sisemine jaotus ELis.

Need probleemid pole kuhugi kadunud. EL pole rakendanud piisavalt meetmeid, et kindlustada end uue finantsšokiga toimetulekuks. Ei saa sugugi öelda, et EL on selleks piisavalt tugev. Ühendus on endiselt väga haavatav, eriti kui vaadata näiteks Itaaliat.

Brexit on ehk ka tähendanud, et osa euroskeptikuid on rohkem pööranud tähelepanu ELi ülevõtmisele kui sellest väljumisele. See võib olla nendele üks õppetunde Brexitist. Nii et tulevikus võib tekkida rohkem konflikte ELi sees populistlikust dimensioonist tulenevalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles