Süütuna 40 aastaks vangistatud ameeriklane saab 21 miljonit dollarit (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine mereväelane Craig Coley oli ligi 40 aastat trellide taga mõrva eest, mida ta ei sooritanud.
Endine mereväelane Craig Coley oli ligi 40 aastat trellide taga mõrva eest, mida ta ei sooritanud. Foto: Rich Pedroncelli / AP / Scanpix

Californias asuv Simi Valley linn teatas nädalavahetusel, et maksab 39 aastat süütuna vanglas veetnud Craig Coleyle valurahaks 21 miljonit dollarit. Nüüdseks 71-aastase mehe ligi neli aastakümmet pikk vangistus on pikim vabadusekaotus, mis on California osariigis kunagi tühistatud.

Coley saadeti vanglasse 1978. aastal, kui ta mõisteti ebaõiglaselt süüdi oma tüdruksõbra Rhonda Wichti ja tema nelja-aastase poja Donaldi mõrvas.

«Kuigi ükski rahasumma ei saa kompenseerida Coleyle toimunut, on asjas kokkuleppele jõudmine õige nii talle kui meie kogukonnale,» lausus Simi Valley linnapea Eric Levitt, kelle sõnul oleks valuraha üle kohtusse minemine kulukas ja vastutustundetu.

Tegemist on Coley jaoks ootamatult kiire asjade käiguga, sest alusetult süüdi mõistetuid ootab USAs tihti pärast vabanemist ees pikk võitlus kompensatsiooni eest, sest kohalikud omavalitsused süüdistavad eksimuses eelmisi võime ning vaidlevad valuraha summa üle.

Mereväe veteran Coley mõisteti õigeks 2017. aastal ning California ohvrite kompensatsiooni nõukogu määras talle mullu valurahaks ligi 2 miljonit dollarit: 140 dollarit iga vangistuses veedetud 13 991 päeva eest. Mõni kuu hiljem esitas Coley kohtusse tsiviilhagi ning nüüd on Simi Valley linn otsustanud talle vaidluseta maksta kümme korda suurema summa kui esialgu valurahana ette nähti.

Linn ise maksab mehele 4,9 miljonit dollarit ning ülejäänud tuleb kindlustusfirmadelt ning teistest allikatest.

Ventura maakonna ringkonnaprokurör Gregory Totten otsustas Coley süüst vabastada 2017. aastal, kuna Simi Valley uurijad leidsid ühest eralaborist bioloogilised proovid, mis kohtu käsul oleks pidanud hävitatama pärast Coley süüdimõistmist 1980. aasta jaanuaris.

«Leiti, et oluline tõend, mida kasutati kostja süüdi mõistmiseks, ei sisaldanud tema DNAd, vaid sisaldas hoopis teiste inimeste DNAd,» teatas prokuratuur toona.

Tunnistajate ülekuulamine ning Coley süüasja materjalide taastamine viis selleni, et prokuratuur kuulutas mehe süütuks.

Tagantjärele leiti, et 1978. aastal asja uurinud detektiiv ei käinud juhtumiga korrektselt ümber.

Rhonda ja Donald Wichti tegelikku mõrvarit pole seni tabatud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles