Venemaa lubas Salvini valimiskampaaniale miljoneid eurosid (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia siseminister ja paremäärmusliku liiga juht Matteo Salvini.
Itaalia siseminister ja paremäärmusliku liiga juht Matteo Salvini. Foto: AMMAR AWAD / REUTERS / SCANPIX

Venemaa lubas anda Itaalia paremäärmuslikule parteile Liigale kolm miljonit eurot mais toimuvate Euroopa Parlamendi valimiste kampaaniaks, on tuvastanud kaks Itaalia uurivat ajakirjanikku.

Pakkumist arutasid omavahel mullu 18. oktoobril Moskvas Metropoli hotellis kohtunud Kremliga seotud ärimees Ilja Jakunin ning Liiga üks juhtivaid liikmeid Gianluca Savoini.

Ettepaneku sisuks oli müüa Venemaa riikliku naftafirma Rosneft diislikütust oluliselt allahinnatult Itaalia energiaettevõttele Eni, kasutades tehingu elluviimiseks vahendajat, näiteks mõnda Euroopa panka või Venemaa ettevõtet.

Metropoli hotellis toimunud kohtumisel ei jõutud siiski kokku leppida, kuidas täpselt tehingult saadavat vaheltkasu edastada Itaalia siseministri Matteo Salvini juhitavale Liigale, ütles EUobserverile üks asjaga tegelenud uurivatest ajakirjanikest Stefano Vergine.

Väidetavalt ütles Savoinit Moskvas saatnud Itaalia advokaat aga Jakuninile: «Meie «poliitiliste sellide» plaan on lihtne. Arvestades neljaprotsendilist allahindlust, maksavad nad (Rosneft) aasta jooksul iga kuu 250 000 eurot (aasta peale 3 miljonit eurot). Nii et sellega saab toetada (Euroopa Parlamendi valimiste) kampaaniat.»

«Me tahame rahastada valimiskampaaniat, nii et see on kasulik mõlemale osapoolele,» olla lisanud jurist, kelle nime Vergine ei avaldanud.

Itaalia ajakirjanikud rõhutasid, et neil pole tõendeid, et tehing oleks realiseerunud, kuid nende kinnitusel on neil vettpidavad tõendid läbirääkimiste toimumise kohta. Metropoli kohtumisel polevat siiski arutanud, mis vastuteeneid Liiga peaks Venemaale raha saamise eest tegema.

«Me olime 18. oktoobril Metropolis ning meil on olemas tõendid kõige kohta, mida kirjutasime,» toonitas ajakirjanik Stefano Vergine.

Nende uurimistöö tulemused avalikustati eile Itaalia ajakirjas L’Espresso. Need sisalduvad ka peagi ilmuvas raamatus «Liiga must raamat», mille on kirjutanud Vergine koos oma kolleegi Giovanni Tizianiga.

Liiga on ajakirjanike väiteid eitanud ning ähvardas L’Espresso kohtusse kaevata. Paremäärmusliku partei kõneisik nimetas artiklit absurdseks ning alusetutel oletustel põhinevaks. Samuti tõrjus Rosneft süüdistusi ja ähvardas kohtuteega.

«Kes seda ütleb? Mis allikad? Millele nad tuginevad? Küsime ajalehelt, mille põhjal see kõik on sündinud,» kurjustas Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov juba läinud reedel, kui eelinfo L’Espresso kaaneloo kohta avalikkusse imbus.

Salvini Liiga on küsitlustulemuste kohaselt võitmas europarlamendi valimisi Itaalias ning nende saadikukohtade arv peaks kasvama ennustuste kohaselt praeguselt kuuelt ligi 30-le.

Samas on partei rahahädas, kuna Itaalia ülemkohus külmutas mullu osa erakonna varasid seoses pettuse uurimisega.

Salvini ise ei varja, et on Venemaa presidendi Vladimir Putini andunud fänn ning on avalikkuses kandnud korduvalt Putinit toetavaid särke.

Mullu oktoobris väisas ta ka Moskvat, kus ta kohtus saladuskatte varjus Metropoli hotellis Venemaa asepeaministri Dmitri Kozakiga, kinnitasid teda jälginud ajakirjanikud.

Salvini endisel kõneisikul Savoinil ja teisel prominentsel Liiga esindajal Claudio d’Amicol on kahasse Moskvas konsultatsiooni- ja insenerifirma Orion, mis hoiab tihedaid sidemeid Itaalia paremäärmusliku partei ja Venemaa vahel, kirjutas Briti valitsusväline ühendus Global Witness täna EUObserveris.

Salvini on varem kritiseerinud ELi sanktsioone Venemaale, kuid ta pole kasutanud Itaalia vetoõigust nende uuendamise takistamiseks. Ta läks Kremli joone vastu ka hiljuti Venezuela küsimuses.

«Ta (Salvini) ei ole päris Puntini sülekoer. Ta pole isegi mitte puudutanud Venemaa-vastaseid sanktsioon,» märkis ka üks ELi diplomaat. «Me pole päris kindlad, mis teda Venemaaga seob. Võib-olla see on lihtsalt traditsiooniline lummus Venemaa suhtes, mis on mõnes ELi riigis väga sügavalt juurdunud.»

Samas rõhutas ajakirjanik Vergine, et raha saamise arutamist ei saa pidada kuidagi süütuks vestluseks. «Venemaa on üks maailma võimsamaid riike ja on üsna selge, et kui nad annavad sulle raha, tahavad nad ka midagi vastu, nii et see ei ole midagi, mida poliitiline partei peaks tegema,» lausus ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles