USA kehtestas neljale Venezuela kubernerile sanktsioonid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp.
USA lipp. Foto: SIPA/Scanpix

USA kehtestas esmaspäeval sanktsioonid neljale president Nicolás Maduro liitlasest Venezuela kubernerile selle eest, et nad takistasid koos keskvalitsusega humanitaarabi riiki toimetamist. 

Ühendriikide rahandusministeerium arestib sanktsioonide alusel nelja kuberneri USA jurisdiktsiooni all asuvad varad ja keelab kõigil riiki finantssüsteemi kasutajatel nendega äri ajada.

Nelja sanktsioonidega karistatud kuberneri seas on Zulia osariigi kuberner Omar José Prieto Fernández, kelle osariigis asub suurem osa Venezuela naftatööstusest, ja Jorge Luis García Carneiro, kes juhib pealinna Caracasega piirnevat Vargase osariiki, kus asub riigi suurim lennujaam. 

«Ebaseadusliku Maduro režiimi katsed blokeerida venezuela rahvale mõeldud rahvusvahelist abi on häbiväärsed,» ütles USA rahandusminister Steven Mnuchin avalduses. 

«Rahandusministeerium võtab sihikule neli president Maduro liitlasest kuberneri hädavajaliku humanitaarabi takistamise ja venezuela rahva kannatuste pikendamise tõttu,» sõnas ta. 

Venezuela julgeolekujõud tulistasid laupäeval humanitaarabi riiki toimetamist nõudnud meeleavaldajaid, surma sai vähemalt neli ja haavata üle 300 inimese.

Venezuela võimude sõnul ei pääsenud laupäeval riiki ükski humanitaarabiveok, millega opositsioon ja selle välismaa toetajad tahtsid riigis vältavat humanitaarkriisi leevendada. 

Samas deserteerus laupäeval naaberriikidesse Brasiiliasse ja Colombiasse 156 Venezuela julgeolekujõudude liiget. 

Rahandusministri sõnul toetavad Ühendriigid täielikult Venezuela opositsioonijuhti Juan Guaidód ja tema jõupingutusi «tegeleda endeemilise korruptsiooni, inimõigusrikkumiste ja vägivaldsete repressioonidega, millest on saanud mittelegitiimse Maduro režiimi iseloomulikud tunnused». 

USA on kehtestanud Venezuelale sanktsioone varemgi, võttes sihikule Maduro valitsuse ametnikke ja riikliku naftafirma PDVSA. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles