Liibanon korraldab juunis uued valimised

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibanoni peaminister Fouad Siniora (vasakult), tema Prantsuse kolleeg François Fillon ja Liibanoni parlamendienamuse liider Saad al-Hariri novembris 2008.
Liibanoni peaminister Fouad Siniora (vasakult), tema Prantsuse kolleeg François Fillon ja Liibanoni parlamendienamuse liider Saad al-Hariri novembris 2008. Foto: Reuters / Scanpix

Liibanoni siseministeerium teatas täna, et uued parlamendivalimised korraldatakse riigis selle aasta juunikuus.


7. juuniks plaanitud valimised on tähtsad, sest need võivad anda enamuse Süüriast ja Iraanist toetust saavale šiialiikumisele Hezbollah ning selle liitlastele, vahendas AFP.

Selline tulemus oleks tõsiseks löögiks läänest tuge saavatele erakondadele, mis said enamuse nelja aasta eest, kui riigis valitsesid ekspeaminister Rafiq Hariri atentaadi pärast Süüria-vastased meeleolud.

Hezbollahil on ka praegu vetoõigus tähtsate otsuste üle vastavalt kokkuleppele, millega lõpetati terve riigi peaaegu kodusõtta kiskunud kriis möödunud suvel.

Qatari vahendusel sõlmitud leppega tõusis uueks presidendiks armeejuht Michel Sleiman ning loodi uus rahvusliku ühtsuse valitsus ja koostati uus valimisseadus.

Liibanoni parlamendi praeguse enamuse liider Saad Hariri teatas, et järgmisel suvel toimuvaid valimisi hakkavad jälgima muu hulgas Prantsusmaalt saadetavad vaatlejad. Hariri sõnul sai ta selleks kinnitust nii peaministrilt François Fillonilt kui ka presidendilt Nicolas Sarkozylt.

Sarkozy saabub homme isiklikult Liibanoni seoses oma ringkäiguga Lähis-Idas, mille eesmärgiks on saavutada vaherahu Gaza sektoris, kus Iisraeli sõjajõud ründavad palestiinlaste äärmusliikumise Hamas positsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles