USA esindajatekoda võttis vastu eriolukorda tühistava resolutsiooni (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA esindajatekoja demokraadist spiiker Nancy Pelosi teisipäeval Kapitooliumi künkal.
USA esindajatekoja demokraadist spiiker Nancy Pelosi teisipäeval Kapitooliumi künkal. Foto: EPA/Scanpix

USA esindajatekoda võttis teisipäeval vastu resolutsiooni riikliku eriolukorra tühistamiseks, mille president Donald Trump piirimüürile kongressist mööda minnes raha leidmiseks välja kuulutas.

USA esindajatekoda võttis teisipäeval vastu resolutsiooni riikliku eriolukorra tühistamiseks, mille president Donald Trump piirimüürile kongressist mööda minnes raha leidmiseks välja kuulutas.

Demokraatide enamusega esindajatekoda kiitis resolutsiooni heaks häältega 245-182 ja see läheb nüüd senatisse, kus on napp enamus vabariiklastel. Esindajatekojas hääletas koos demokraatidega eriolukorra vastu ka 13 vabariiklast. 

Resolutsiooni saatus senatis on ebaselge ja vabariiklasest president Trump on ähvardanud sellele veto panna. 

Trump kuulutas 15. veebruaril välja eriolukorra riigi lõunapiiril Mehhikoga. 

Presidendi samm järgnes kongressi otsusele kiita heaks vaid umbes veerand 5,6 miljardi dollari suurusest summast, mida ta piirimüüri rajamiseks taotleb. Trumpi otsuse eriolukord välja kuulutada on kohtus vaidlustanud vähemalt 16 osariiki. 

Föderaalvalitsus on sellest hoolimata jätkanud eriolukorda ära kasutades umbes 6,6 miljardi dollari kokkukogumist, peamiselt kaitseministeeriumi eelarvest.

Demokraadid on tauninud eriolukorra väljakuulutamist kui presidendi võimuliialdust ja põhiseaduse rikkumist, sest see võtab kongressilt võimu otsustada valitsuskulutuste üle.

Vähemalt kaks vabariiklasest senaatorit - Susan Collins Maine´ist ja Thom Tillis Põhja-Carolinast - on öelnud, et toetavad eriolukorda tühistavat resolutsiooni. Lisaks neile peaks resolutsiooni senatis vastuvõtmiseks seda toetama veel kaks vabariiklasest senaatorit, sest demokraatidel on senatis 47 kohta vabariiklaste 53 vastu. 

Kui Trump peaks resolutsioonile veto panema, on selle tühistamiseks vajaliku kahekolmandikulise enamuse saavutamine mõlemas kongressi kojas siiski vähetõenäoline.  

Esmaspäeval kritiseerisid eriolukorra deklaratsiooni teravalt kümned endised vabariiklasest kongresmenid ja rühm mõlema partei taustaga endisi riikliku julgeoleku ametnikke, kelle seas on endisi kaitseministreid ja Luure Keskagentuuri (CIA) direktoreid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles