Saksa neonatsid korraldasid Nürnbergis tõrvikurongkäigu (21)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa paremäärmuslased marssisid tõrvikutega Nürnbergi kesklinnas ja natsipartei olulise ehitise Zeppelintribüne juures.
Saksamaa paremäärmuslased marssisid tõrvikutega Nürnbergi kesklinnas ja natsipartei olulise ehitise Zeppelintribüne juures. Foto: akg-images / akg-images / Scanpix

Saksa prokuratuur alustas kriminaaluurimist pärast seda, kui sotsiaalmeedias avaldati video kahe paremäärmusliku organisatsiooni korraldatud tõrvikumarsist.

Sotsiaalmeedias avaldati video paremäärmusliku erakonna NPD ja rühmituse Wodans Erben Germanien liikmete tõrvikumarsist Nürnbergi linnas. Politsei sõnul osales laupäevasel marsil 18 paremäärmuslast ja selle käigus kõnniti mööda pagulaskeskusest. 

Politsei ajas marsist osavõtnud inimesed laiali, aga nad kogunesid peagi uuesti Nürnbergi äärelinnas asuva Zeppelintribüne juurde, kus süüdati tõrvikud uuesti ja tehti endast pilti.

Kurikuulus Zeppelintribüne Nürnbergis.
Kurikuulus Zeppelintribüne Nürnbergis. Foto: akg-images / akg-images / Scanpix

Tegemist on paigaga, kus Adolf Hitler korraldas aastatel 1923 kuni 1938 suuri parteikogunemisi, mille raames oli samuti kombeks süüdata tõrvikud.

Prokuratuur uurib, kas ilma kooskõlastuseta korraldatud tõrvikumarsi käigus püüti õhutada liikumisega kaasa tulema ka teisi linnakodanikke, ütles Nürnbergi linnapea Ulrich Maly.

«Tegemist on sündmusega, mis peaks panema meid kõiki kogu Saksamaal ja eriti Nürnbergis muretsema - just asjaolu, et selliseid sümboleid kasutatakse sellises kohas,» ütles Maly.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles