Rekordpikk käik põllumajandusmessile aitas Macroni tõusuteele

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron lehmaga tutvumas.
Emmanuel Macron lehmaga tutvumas. Foto: Michel Euler / AP / Scanpix

Pariisi rahvusvaheline põllumajandusnäitus on koht, kus Prantsuse presidendid on läbi ajaloo käinud rahvaga suhtlemas ja ennast näitamas. Emmanuel Macron püstitas seal möödunud nädalavahetusel aga tõelise rekordi, veetes talunikega suheldes ja kariloomi imetledes 14 tundi.

Briti ajalehe The Timesi teatel on põhjalik käik põllumajandusnäitusele üks Macroni viimase aja sammudest, mis on aidanud tal tagasi võita kollavestide protestide tõttu kaotatud toetust.

Macron seakasvatajaga tema looma imetlemas.
Macron seakasvatajaga tema looma imetlemas. Foto: Michel Euler / EPA / Scanpix

Kui jaanuaris toetas riigipead vaid 20 protsenti prantslastest, siis nüüd on poolehoid talle kasvanud taas ligi 35 protsendile.

Samal ajal on ka langenud toetus kollavestidele. Kui mullu novembris tunnistas poolehoidu kollavestide suhtes 70 protsenti küsitletud prantslastest, siis nüüd tahaks 55 protsenti, et protestid lõpetataks.

Selget langust on näha ka meeleavaldustel osalejate arvus. Tipphetkel oli väljas 275 000 kollavesti. Möödunud nädalavahetusel tuli välja 50 000, kelle seas torkas silma radikaalsem tiib - antisemiidid ja vandenõuteooriate uskujad.

Foto: Ludovic Marin / AP / Scanpix

Macronil on samal ajal õnnestunud aga meelitada sadu tuhandeid inimesi üle Prantsusmaa raekodades, võimlates ja koolimajades korraldatud le grand débat nationalile ehk suurele rahvuslikule debatile. Sinna on esitatud umbes 700 000 ettepanekut selle kohta, kuidas Prantsusmaad võidaks teisiti juhtida.

Riigipea põllumajanduslaadal toorest liha proovimas.
Riigipea põllumajanduslaadal toorest liha proovimas. Foto: Ludovic Marin / AP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles