Euroopa Rahvapartei kaalub Orbani väljaheitmist (12)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari valitsus on rahva raha eest pikalt tellinud võimuparteid reklaamivaid ja ELiga hirmutavaid plakateid. Kui USA filantroop George Soros on nende vaenlasekujuna esinenud juba mõnda aega, siis Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker on suhteliselt uus lisandus. Pildil on plakatile soditud märkus «Orban varas».
Ungari valitsus on rahva raha eest pikalt tellinud võimuparteid reklaamivaid ja ELiga hirmutavaid plakateid. Kui USA filantroop George Soros on nende vaenlasekujuna esinenud juba mõnda aega, siis Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker on suhteliselt uus lisandus. Pildil on plakatile soditud märkus «Orban varas». Foto: Pablo Gorondi / AP

Tsentrikonservatiivseid erakondi ühendav Euroopa Rahvapartei (EPP) võtab arutlusele küsimuse, kas Viktor Orbani Fideszi parteil on enam kohta nende ridades.
 

Briti ajalehe The Guardian kohaselt võetakse küsimus ette 20. märtsil. EPP on mitmeid aastaid Orbanit ELi tasemel vastutusele võtmise eest kaitsnud ja Orban omakorda parteipere mõjul oma käitumist korrigeerinud.

See rinne aga hakkas murenema sügisel, kui europarlamendis tuli arutlusele Hollandi eurosaadiku Judith Sargentini raport Ungaris toimuva kohta. Seal mainiti erinevaid Orbani valitsuse euroopalikust heast tavast irduvaid ettevõtmisi - korruptsioonist kuni ülikoolide ja meediaväljaannete sulgemise ja väljasöömiseni.

EPP mehed üheskoos: ELi liidunõukogu president Donald Tusk, Ungari peaminister Viktor Orban ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker 2015. aasta kevadel idapartnerluse tippkohtumisel Riias.
EPP mehed üheskoos: ELi liidunõukogu president Donald Tusk, Ungari peaminister Viktor Orban ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker 2015. aasta kevadel idapartnerluse tippkohtumisel Riias. Foto: Mindaugas Kulbis / AP

Orban ilmus küll ka ise europarlamenti, ei ilmutanud aga enam mingit kahetsust. Sestap kadus tema selja tagant ka suure osa EPP saadikute toetus, kes kas toetasid rohelisest Sargentini raporti vastuvõtmist või jäid hääletusel erapooletuks.

EPP on europarlamendi suurima saadikute arvuga parteipere. Selle ridadesse kuuluvad ka näiteks Saksa liidukantsleri Angela Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit, Soome Kokoomus ja Lätis taas peaministriparteiks saanud Ühtsus. Eestist kuulub EPPsse Isamaa.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles