Trump tippkohtumisest Kimiga: mõnikord tuleb minema kõndida (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump (paremal) ja Kim Jong-un.
Donald Trump (paremal) ja Kim Jong-un. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

USA president Donald Trumpi ja Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uni kohtumine Vietnami pealinnas Hanois sai täna ootamatu lõpu.

Pikisilmi oodatud pressikonverentsi alguses tänas Trump Vietnami tippkohtumise korraldamise eest. Riigipea tegi juttu ka teistest konfliktidest üle maailma, täpsemalt juhtis ta tähelepanu India ja Pakistani kokkupõrgetele ja kriisile Venezuelas.

President andis aimu sellest, mis suletud uste taga aset leidis. «Veetsime põhimõtteliselt terve päeva Kim Jong-uniga. Ta on paras isiksus,» lausus Trump. Tema sõnul nõustuti, et millegi allkirjastamiseks pole praegu õige aeg. «Meil olid produktiivsed päevad, aga mõnikord tuleb lihtsalt minema kõndida.»

Donald Trump pressikonverentsil. 
Donald Trump pressikonverentsil. Foto: SAUL LOEB / AFP

Välisminister Mike Pompeo sõnas, et USA ootas Põhja-Korealt rohkem, aga nad polnud valmis seda tegema. Samas kinnitas Pompeo, et kuigi kõnelustega oleks võinud kaugemale jõuda, on ta endiselt optimistlik.

Trumpi vastustest ajakirjanike küsimustele selgus, et kõnelused lõppesid erimeelsuste tõttu sanktsioonide üle. Trump lausus: «Nad tahtsid sanktsioonide kaotamist, aga polnud valmis tuumarelvitustama alasid, mida meie soovisime.»

Trumpi ja Pompeo sõnul oli Kim valmis lammutama Yongbyoni tuumakompleksi, kuid veel enne tuumarajatiste lammutamist, soovis ta sanktsioonide täielikku kaotamist. See ei andnud aga USA-le piisavalt kindlustunnet, sest Pompeo sõnul on Yongbyoni kõrval olemas veel mitmeid tuumarajatisi.

Samas olevat Kim Trumpile kinnitanud, et tuumarelvade ega rakettide katsetamist uuesti ei alustata.

Kimi ambitsioonide kohta sõnas Trump: «Tal on kindel visioon. See pole päris täpselt, mida me soovime, aga see on aasta taguse ajaga võrreldes meie soovidele oluliselt lähemal.» President keeldus kinnitamast, et just tema oli see, kes tippkohtumise lõpetada otsustas.

USA president ja Põhja-Korea diktaator olid väidetavalt rääkinud ka USA üliõpilase Otto Warmbieri surmast. Warmbieri hoiti Põhja-Korea vangilaagris ning ta naases USAsse kohutavas tervislikus seisus. Samas ei usu Trump, et Kim Warmbieri surmaga seotud oleks olnud. 

«Ta tundis end selle tõttu väga pahasti. Ma rääkisin temaga, ta teadis sellest, aga ta sai sellest alles hiljem teada. Suur riik, neis vanglates on palju inimesi ja vangilaagrites on mõned halvad inimesed...ta ütles mulle, et ta ei teadnud sellest ja ma usaldan tema sõna,» lausus Trump.

Tippkohtumine lõpetati varem

Trumpi pressiesindaja Sarah Sanders teatas ajakirjanikele kohaliku aja järgi kell 13 (Eesti aja järgi kell 8), et Metropole luksushotellis peetavad kõnelused lõpetatakse lähima tunni aja jooksul ning president Trump naaseb Marriotti hotelli. Umbes pool tundi hiljem teatas Sanders, et sel korral riigijuhid kokkulepet ei saavutanud, kuid osapooled on valmis ka tulevikus kohtuma. 

Varasemaks otsustati tuua presskonverents, mis varasemalt pidi alguse saama kell 16.00. Uueks algusajaks määrati 14.00 (Eesti aja järgi kell 9). Sanders ei kinnitanud algselt, kas päevaplaani muutus tähendab, et ära jääb ühisdeklaratsiooni allkirjastamine, kuid umbes pool tundi hiljem oli selge, et ühisavaldust ei tehta. 

The Guardiani korrespondendi Julian Borgeri sõnul on kõik märgid halvad, sest ära jääb ühine töölõuna ja ühisdeklaratsiooni allkirjastamine. Trumpi jaoks on sellised tseremooniad tavapäraselt olnud olulise tähtsusega, sest just seal saab ta avalikkusele näidata, et tehtud on oluline läbimurre. 

Praeguseks on nii Trump kui Kim Metropole hotellist lahkunud.

Lõunasöök jäi ära

Hanoi tippkohtumisel viibivate ajakirjanike sõnul muudeti päevaplaani ning delegatsioonide lõunasöögiks valmis pandud ruumis valitses tühjus. Lõunasöögi algust oodanud ajakirjanikud kamandati bussidesse ning neile teatati, et toidukord on edasi lükatud.

Reporterid toimetati pressikonverentsi toimumispaiga ehk Marriotti hotelli juurde, kuid neile anti korraldus bussis oodata. Umbes 20 minutit hiljem lubati nad turvakontrolli, mis tuleb enne pressikonverentsile pääsemist läbida. Hetkel pole mingit teavet selle kohta, kas midagi läks tippkohtumisel valesti või on plaanimuutuse taga mõni muu põhjus. 

Mis juhtus varem?

Eelmisel tippkohtumisel 2018. aasta 12. juunil Singapuris allkirjastasid Trump ja Kim ähmase lubaduse liikuda Korea poolsaare tuumavabaks muutmise kohta.

Sellele järgnenud tuumarelvitustamiskõnelused aga on kulgenud raskelt ja avalikkusele teadaolevalt pole neil suurt edu saavutatud.

Trump püüdis enne Hanoi tippkohtumist avalikkuse ootusi madalal hoida, öeldes, et seni kuni Põhja-Korea ei korralda tuuma- ja raketikatsetusi, ei ole tuumarelvitustamisega kiiret. 

Täna hommikul, kui Põhja-Korea ja USA liidrid väikese rühma ajakirjanikega kohtusid, ei ennustanud tippkohtumist lühendamist miski. 

Kim ütles, et ei viibiks Hanoi tippkohtumisel, kui ei sooviks oma riiki tuumavabaks muuta. Trump ütles Kimi märkuse kohta: «See võib olla parim vastus, mida te olete kunagi kuulnud.»

Mõlemad avaldasid ka toetust USA kontaktbüroo avamisele Pyongyangis, mis oleks samm kahe riigi suhete normaliseerimise poole. Ühendriikidel ei ole Põhja-Koreas saatkonda ja Washingtoni huve esindab stalinistlikus riigis Rootsi. 

Tippkohtumise lühendamises võisid rolli etendada ka Trumpi endise eraadvokaadi Michael Coheni plahvatusohtlikud avaldused eile kongressi komitee ees, mis ähvardavad paisata USA sisepoliitilisse kriisi. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles