Sudaanis mõisteti vangi kaheksa meeleavaldajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Hartumis.
Meeleavaldajad Hartumis. Foto: - / AFP

Sudaanis mõisteti neljapäeval vangi kaheksa inimest, kes osalesid meeleavaldustel, mille on keelanud president Omar al-Bashiri valistus.

Protestijatele mõisteti kolmes erinevas Hartumi kohtus eriolukorra rikkumise eest vanglakaristused, millest kõige leebem oli kuus kuud ja kõige karmim viis aastat.

Sudaanis tulid inimesed teisipäeval presidendi kehtestatud meeleavalduskeeldu trotsides sadade kaupa tänavatele ja nõudsid riigipea tagasiastumist. Protestiti hoolimata Bashiri esmaspäeval avaldatud käsust, mille kohaselt tohib riigis meeleavaldusi korraldada vaid võimude heakskiidul.

"Osana eriolukorra väljakuulutamisest keelustatakse kõik meeleavaldused ja rahvakogunemised, mis pole võimude poolt luba saanud," kirjutati presidendiameti teadaandes.

Laupäeval nimetas Bashir uueks peaministriks endise kuberneri Mohamed Tahir Ela, olles eelnevalt üleriigiliste meeleavalduste tõttu laiali saatnud nii föderaal- kui provintsivalitsused.

Reedel kehtestas president kaks kuud kestnud režiimivastaste protestide vaigistamiseks kogu riigis terveks aastaks eriolukorra. Opositsioon lubas jätkata meeleavaldusi kuni tema tagasiastumiseni.

"Valitsuse laialisaatmine ja eriolukorra kehtestamine vaid kordab režiimi läbikukkumisi," teatas opositsiooniline Rahvuslik Umma Partei avalduses. "Miski peale režiimi kukutamise ei rahulda tänavale tulnud inimesi."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles