IKEA sai Iisraelis naiste kataloogist välja jätmise tõttu kaela kohtuasja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IKEA kaubamaja.
IKEA kaubamaja. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Scanpix

Iisraelis on mööblitootjale IKEA-le toonud kaela kohtuasja otsus jätta ultraortodokssetel klientidele mõeldes tootekataloogist täielikult välja naisi või tüdrukuid kujutavad pildid.

Kohtuhagi IKEA vastu esitasid ortodoksne juut Hannah Katsman riigi keskosas asuvast Petah Tikva linnast ning ühendus Iisraeli Usutegevuse Keskus, mis on judaismi reformiliikumise eestkõneleja ning peamine asutus, kes võitleb Iisraelis usukaalutlustest tuleneva soolise diskrimineerimisega, kirjutas ajaleht Haaretz.

Katsman võttis keskusega ühendust, kui avastas oma postkastist spetsiaalselt ortodokssetele juutidele valmistatud IKEA kataloogi, kus polnud kujutatud mitte ühtegi naist.

Iisraeli Usutegevuse Keskuse õigusosakonna direktori Orly Erez-Likhovski sõnul on IKEA Iisraeli haru ja selle juhi Shuki Koblenzi vastu esitatud ühishagi esimene, mis riigis on viinud diskrimineerimise tõttu kohtupinki rahvusvahelise firma.

«Naiste ja tüdrukute täielik väljajätmine kataloogist saadab tõsise ja keeruka sõnumi, et naistel pole mingit väärtust ning et nende kohalolu on midagi valet, seda isegi koduses keskkonnas, mida kujutatakse kataloogis,» seisab kohtule esitatud hagis.

«See diskrimineerimine ja väljaarvamine on rängalt solvanud, vihastanud ja traumeerinud neid, kes on kataloogi saanud,» lisatakse hagis. «Kahju, mida see väljaarvamine teeb, mõjutab aga palju laiemat ringi inimesi ja võib kahjustada naiste positsiooni ühiskonnas üldiselt ning eriti ultraortodoksses kogukonnas.»

Et rõhutada oma hagi vajalikkust, tellis Iisraeli Usutegevuse Keskus uuringu ultraortodokssetes kogukondades elavate naiste seas. Selle kohaselt tundis 20 protsenti küsitletud naistest ennast kataloogi sisu tõttu solvatuna.

Ühishagiga nõutakse, et IKEA maksaks kompensatsiooni ligi 10 000 ultraortodokssele naisele, kes nende hinnangul on saanud ettevõtte tegevuse tõttu kannatada. Hagis nõutakse igale naisele vähemalt 1500 seekli (umbes 365 eurot) suurust valuraha.

Lisaks nõutakse hagis, et IKEA levitaks ka ultraortodokssete juutide seas oma tavalist Iisraeli kataloogi, kus kujutatakse nii mehi kui ka naisi.

Vastuolulist kataloogi levitati Iisraeli lühikest aega 2017. aastal. Pärast kaebuste esitamist lubas IKEA, et riigis enam selliseid reklaammaterjale, kuhu pole naisi kaasatud, ei valmista. Järgmine ultraortodokssetele juutidele mõeldud IKEA kataloog ei sisaldanud üldse pilte, millel oleks näha inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles