Ukraina otsib leetripuhangu peatamiseks abi preestritelt (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õde vaktsineerimas poissi leetrite vastu Ukrainas Lapaivka külas Lvivi lähistel. Just Lvivi ümbrus on riigis lahvatanud leetripuhangust enim puudutatud.
Õde vaktsineerimas poissi leetrite vastu Ukrainas Lapaivka külas Lvivi lähistel. Just Lvivi ümbrus on riigis lahvatanud leetripuhangust enim puudutatud. Foto: YURI DYACHYSHYN / AFP / SCANPIX

Ukrainas lahvatanud ulatusliku leetripuhangu peatamiseks on Lvivi piirkonna arstid otsustanud paluda abi õigeusupreestritelt, kuna loodavad, et vaktsineerimise vastu olevad inimesed kuulavad kirikuisasid rohkem kui meedikuid.

Hiljuti kõneles lastearst Katerõna Bulavinova kümnekonna preestriga Livivi seminaris ja palus neil näidata oma koguduse liikmetele eeskuju, vaktsineerides nii ennast kui ka oma lapsi leetrite vastu.

«Kujutlege seda šokki, mida põhjustaks koguduse liikmetele see, kui preester sureks leetrite tõttu,» lausus Bulavinova, kes töötab konsultandina UNICEFi juures.

Ukraina viimatine leetripuhang on just Lvivi piirkonnas osutunud kõige ulatuslikumaks kogu riigis ning ametnikud loodavad, et jumalakartlikud inimesed järgivad preestrite eeskuju.

45 miljoni elanikuga Ukrainas registreeriti mullu üle 35 000 leetrite juhu ning tänavu esimese kahe kuuga on nakatunud veel 24 000 inimest, teatas UNICEF täna. Alates 2017. aastast on riigis leetritesse surnud vähemalt 30 inimest.

Ukraina võimude sõnul on leetripuhangu taga mitme asjaolu kokkulangemine: korraga on riigis valitsenud puudus vaktsiinist ning sõjast põhjustatud majanduslanguse tõttu on kärbitud kulutusi tervishoiule. Kõige rohkem valmistab muret aga Ukrainas üha kasvav vaktsineerimisvastasus, mida tõukavad takka valeinformatsiooni kampaaniad internetis.

Lvivi võimud püüavad olukorda muutust tuua lisaks preestrite kaasamisele sellega, et räägivad vaktsineerimise olulisusest lastevanemate koosolekutel ja arstivastuvõttudel. Lisaks saadetakse maapiirkonna koolidesse vaktsineerimismeeskondi.

2017. aastal riiki tabanud leetripuhangu ajal selgus, et vaktsineerimata oli umbes 800 000 Ukraina last.

Leetrid on äärmiselt nakkav haigus, mis levib õhu kaudu ning võib raskematel juhtudel lõppeda surmaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles