Salisbury kuulutati lõpuks Novitšoki-vabaks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pink Salisburys, kust mullu märtsis leiti Venemaa endine luuraja Sergei Skripal ja tema tütar Julia.
Pink Salisburys, kust mullu märtsis leiti Venemaa endine luuraja Sergei Skripal ja tema tütar Julia. Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Salisbury linn Lõuna-Inglismaal kulutati ligi 12 kuud pärast Vene endise topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre närvimürgiga Novitšok ründamist lõpuks turvaliseks.

Ulatuslikke puhastusöid on tehtud endise spiooni majas ja veel 11 võimalikus närvimürgiga saastunud paigas. Skripali maja on plaanis anda Wiltshire’i krahvkonnale üle täna.

Lisaks kuulutatakse muuhulgas turvaliseks pargipink, kust Skripalid leiti kokku kukkununa, Zizzi restoran, kus nad eelnevalt olid einestanud ning närvimürgiga kokkupuutunud politseiniku Nick Bailey kodu.

Sõjaväe meeskonnad on linna puhastamiseks teinud 13 000 tundi tööd. Salisburyst ja selle lähedases Amesburyst, kus mürgiga kokkupuute tõttu suri 44-aastane Dawn Sturgess, võeti ühtekokku 5000 proovi.

Sõjaväe tegevust juhtinud kindralleitnant Ty Urch ütles, et tegu oli kõige kauem kestnud omalaadse operatsiooniga Suurbritannias.

«Novitšok on ilmselt üks kõige ohtlikumaid ja kõige enam väljakutseid pakkuv kemikaal, mis eksisteerib, ja seda pole tarvis eriti palju ning see on väga kergesti leviv,» selgitas sõjaväelane.

Operatsioonis koodnimega Morlop osale hinnanguliselt 600–800 eriväljaõppe saanud sõjaväelast, nende seas keemilise, bioloogilise, radioloogilise ning tuumaüksuse liikmed.

Sergei Skripal ja tema tütar Julia langesid närvimürgi rünnaku ohvriks 4. märtsil 2018.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles