OPCW: Süürias Doumas kasutati mullu aprillis kloori

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhurünnak Douma linnaosale.
Õhurünnak Douma linnaosale. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Süürias Douma linnas kasutati mullu aprillis korraldatud rünnakus kloori, kuid närvimürgist jälgi ei ole, teatas Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) reedel. 

«On olemas põhjendatud alus arvata, et 7. aprillil 2018 kasutati mürgist kemikaali relvana,» seisis OPCW viimases raportis. «See mürgine kemikaal sisaldas reaktiivset kloori.» 

Lõplik raport kinnitas juulis avaldatud OPCW esialgseid hinnanguid rünnaku kohta, milles meedikute sõnul hukkus umbes 40 inimest. Paljud neist jätsid elu kortermajas pärast seda, kui selle katusele maandus balloon.

OPCW ühtegi Süüria relvakonflikti osapoolt rünnakus ei süüdistanud. 

Agentuuri teatel võttis selle meeskond mitu nädalat pärast rünnakut Doumas seitsmes paigas ligi sada proovi. Samuti küsitleti uurimise käigus pealtnägijaid, ütles Haagis baseeruv organisatsioon.

Süüria režiimi liitlane Venemaa lükkas raporti tulemused tagasi, korrates väidet, et rünnak on «lavastatud».

«Hoolimata kõikidest asitõenditest, mida Venemaa, Süüria ja isegi Briti ajakirjanikud on esitanud selle kohta, et Douma intsident pole muud kui «valgete kiivrite» lavastatud provokatsioon, väidab OPCW liikmesriikide tehniline sekretariaat tänases raportis, et Doumas kasutati kloori keemiarelvana,» teatas Vene saatkond Haagis. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles