Saudi Araabia annab naisõiguslased kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimõigusrühmituste andmeil võitlesid mullu vahistatud naisõiguslased naiste õiguste eest juhtida autot.
Inimõigusrühmituste andmeil võitlesid mullu vahistatud naisõiguslased naiste õiguste eest juhtida autot. Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS / SCANPIX

Inimõigusorganisatsioonid mõistsid hukka Saudi Araabia otsuse anda kohtu alla naisaktivistid, keda on juba ligi aasta süüdistust esitamata kinni peetud.

Prokuratuur teatas eile, et uurimine on lõppenud ja naised antakse kohtusse.

Naised peeti kinni eelmise aasta mais ning mitut neist on ülekuulamiste ajal piinatud ja seksuaalselt ahistatud.

«Saudi võimud ei ole teinud midagi tõsiste piinamissüüdistuste uurimiseks,» ütles organisatsiooni Human Rights Watch Lähis-Ida direktor Michael Page. «Ja nüüd on naisaktivistid, mitte piinajad need, keda ootavad kriminaalsüüdistused ja kohus.»

Inimõigusrühmituste andmeil vahistati mullu mais vähemalt 11 inimest, kes olid valdavalt naiste juhtimisõiguste eest ja riigis valitseva meeste eeskoste süsteemi lõpetamise nimel võidelnud naisaktivistid. Nad vahistati vaid kuu aega enne aastakümneid kehtinud naiste autojuhtimiskeelu tühistamist. Suuremat osa neist süüdistati julgeoleku õõnestamises ja riigi vaenlaste abistamises. Mõned lasti hiljem vabaks.

Amnesty International nimetas prokuratuuri eilset teadet šokeerivaks märgiks aktivistide mahasurumise eskaleerumisest kuningriigis ja nõudis süümevangide kohest vabastamist.

Äärmuskonservatiivse Saudi Araabia kohtupidamine toimub sageli avalikkuse eest varjatult. Prokuratuur ei ole täpsustanud naistele esitatud süüdistust ega kohtuprotsessi aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles