Argentinas tehti 11-aastasele vägistamisohvrile abordi asemel keisrilõige

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abordi seadustamist lootnud aktivistidele sai mullu suvel osaks pettumus, kui Argentina senat ei kiitnud heaks seaduseelnõud, mis oleks lubanud sooritada aborti raseduse esimese 14 nädala jooksul.
Abordi seadustamist lootnud aktivistidele sai mullu suvel osaks pettumus, kui Argentina senat ei kiitnud heaks seaduseelnõud, mis oleks lubanud sooritada aborti raseduse esimese 14 nädala jooksul. Foto: EITAN ABRAMOVICH / AFP / Scanpix

Argentinas oli 11-aastane aborti teha soovinud vägistamisohver sunnitud keisrilõike abil sünnitama, sest võimud venitasid abordiks loa andmisega ja haigla ei suutnud leida arsti, kes nõustuks protseduuri tegemisega.

Eelmisel kuul pöördus oma vanaema elukaaslase poolt vägistatud ja seejärel rasedaks jäänud tüdruk koos emaga Argentina põhjaosa Tucumáni provintsi arstide poole ja avaldas soovi teha aborti, teatas kohalik inimõigusrühmitus ANDHES.

«Ma tahan, et te võtaksite minu kõhust välja selle, mis see vana mees sinna pani,» oli tüdruk väidetavalt haiglasse pöördudes öelnud.

Paraku viivitas kohus protseduuri heakskiitmisega seitse nädalat ja haigla ei suutnud leida arsti, kes soostuks protseduuri läbi viima. Viimaks oli tüdruk sunnitud keisrilõike abil sünnitama.

ANDHES-i sõnul venitasid arstid abordi tegemisega nädalaid ja kui viimaks leiti tohter, kes oli valmis protseduuri läbi viima, oli tüdruk 23. nädalat rase ja abordi tegemine liiga ohtlik. 

«Abort oleks olnud tüdruku järjekordne piinamine,» ütles arst José Gijena, kes otsustas tüdrukule keisrilõike teha.

Uudisteagentuuri CNN andmetel viibib keisrilõike abil sündinud laps haiglaravil, aga tal on vähe võimalusi ellu jäämiseks.

Tucumáni provintsi tervishoiuminister Rossana Chahla vaidles inimõigusorganisatsiooni väidetele vastu. «Ma tahan teile öelda, et tervishoiusüsteem ei ole kunagi takistanud ega viivitanud abordi tegemisega.»

Abordi tegemine on Argentinas ebaseaduslik. Seda lubatakse vaid äärmuslikel juhtudel, kui ema tervis on ohus või tegemist on vägistamisjuhtumiga. Mõjuva põhjuseta aborti teinud naisi võib oodata kuni nelja aasta pikkune vanglakaristus.

Meeleavaldajad nõudsid sel nädalal Tucumáni provintsis, et kohuks annaks tüdrukule abordi tegemiseks loa. Kui luba viimaks anti, oli abordi tegemiseks liiga hilja.
Meeleavaldajad nõudsid sel nädalal Tucumáni provintsis, et kohuks annaks tüdrukule abordi tegemiseks loa. Kui luba viimaks anti, oli abordi tegemiseks liiga hilja. Foto: Aitor Pereira / EPA / Scanpix

Kõnealuse 11-aastase tüdrukule abordi tegemiseks pidi loa väljastama kohalik kohus, kes tegi otsuse sel teisipäeval. 

«Lapse soovi oleks pidanud arvesse võtma. Tal oli abordiks kaks põhjust,» ütles perekonna advokaat Cecilia De Bono viidates asjaolule, et noor tüdruk oli rasestunud vägistamise tagajärjel ning ta polnud ei füüsiliselt ega vaimselt sünnitamiseks valmis.

Inimõigusorganisatsioonid on korduvalt öelnud, et isegi seadusega lubatud tingimustel on abordi tegemine riigis väga keeruline, sest loa saamine võtab kaua aega ja paljud arstid keelduvad protseduuri läbiviimisest. 

Organisatsiooni ANDHES juht Fernanda Marchese kritiseeris võime abordi lubamise otsusega viivitamise eest, sest see rikkus tüdruku õigusi. «Me poleks kunagi pidanud jõudma sellisesse olukorda,» sõnas Marchese.

Argentinas seadusliku, turvalise ja tasuta abordi eest võitleva kampaania korraldajad ütlesid ametlikus avalduses, et tüdrukut rasedust kandma ja teda sünnitama sundides teda piinati.

Amnesty International mõistis hukka ebapiisava hulga aborti teostavate arstide olemasolu riigis. «Alusetu viivitamine seadusliku abordiga rikkus tüdruku õigusi tervisele, autonoomiale, privaatsusele ja intiimsusele ning see tegi ta uuesti ohvriks,» ütles ühenduse Argentina haru.

Abort on olnud Argentinas aastaid tuliste debattide teema. 2012. aastal võeti vastu seadus, millega lubatakse vägistamisohvritel aborti teha, aga mullu suvel ei kiitnud Argentina senat heaks seaduseelnõud, mis oleks lubanud sooritada aborti kõigil soovijatel raseduse esimese 14 nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles