Müstiline intsident Põhja-Korea saatkonnas võis olla spionaaž

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea suursaatkond Hispaania pealinnas Madridis.
Põhja-Korea suursaatkond Hispaania pealinnas Madridis. Foto: SERGIO PEREZ / REUTERS / Scanpix

Hispaania meedia teatel annavad Põhja-Korea saatkonnas toimunud rünnaku kohta päevavalgele tulnud detailid alust arvata, et vahejuhtum oli esialgu arvatust tõsisem ja tegemist võib olla poliitilise spionaažiga.

Uurimisega seotud allikate sõnul sisenes 22. veebruaril Aravaca piirkonnas Darío Aparicio tänaval elumajade vahel asuvasse Põhja-Korea saatkonda umbes 10 mängurelvasid kandnud ründajat, kes tungisid kallale kaheksale majas viibinud inimesele, kelle seas oli nii saatkonna töötajaid kui külalisi, vahendas Hispaania väljaanne El País.

«Mõni minut hiljem kihutasid saatkonna juurest ära kaks luksusautot, jättes maha kinniseotud saatkonna töötajad ja külastajad, ent võttes kaasa arvuteid ja dokumente.» 

Allikate sõnul katsid ründajad ohvrite pead kottidega, sidusid nad kinni ning küsitlesid ja peksid neid. Kiirabi andis vigastatutele abi sündmuskohal, haiglasse ei toimetatud kedagi.

Majast õnnestus põgeneda ühel korealannal, kes pälvis kõrvalhoonetes viibinud inimeste tähelepanu karjudes. Sündmuskohale saabunud politsei ei mõistnud korea keelt rääkinud naist, aga nad üritasid siseneda hoonesse, kust naine oli väljunud.

«Politsei üritas pääseda hoonesse, aga ukse avanud mees ütles, et kõik on korras. Mõni minut hiljem kihutasid saatkonna juurest ära kaks luksusautot, jättes maha kinniseotud saatkonna töötajad ja külastajad, ent võttes kaasa arvuteid ja dokumente,» kirjutas väljaanne El País.

Sündmuskohalt lahkunud luksusautodel olid diplomaatilised numbrimärgid ja sõidukid kuulusid Põhja-Korea saatkonnale. Autod hüljati ja leiti hiljem politsei poolt mitte kaugel sündmuskohast.

Politsei pole juhtunu raames kedagi vahistanud, aga väidetavalt kandis üks ründajatest võltsitud isikutunnistust, mis teeb uurimise keerulisemaks.

Uurijad ei välista võimalust, et vahejuhtumi näol oli tegemist poliitilise spionaažiga. Endine Põhja-Korea suursaadik Hispaanias Kim Hyok Chol saadeti 2017. aasta 19. septembril Hispaania välisministri Alfonso Dastis poolt riigist välja, sest Põhja-Korea korraldatud tuumarelvade katsetused olid vastuolus ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonidega.

Endine saadik Kim Hyok Chol on üks Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni usaldatumaid diplomaate, kes osales aktiivselt ka sel nädala toimunud USA presidendi Donald Trumpi ja Kimi Jong-uni tippkohtumise korraldamises.

Kuigi rünnaku põhjus pole veel teada, on Hispaania uurijad veendunud, et rünnak oli ideaalselt korraldatud ja planeeritud ning selle panid toime professionaalid.

Siiski on pole kindel, kas ründajad olid teadlikud sellest, milline kohtumine saatkonnas rünnaku hetkel aset leidis. «Paistab, et nad ei teadnud, et saatkonnas olid külalised,» väitsid ajalehe allikad. Siiski on kindel, et nad otsisid konkreetseid dokumente.

Endine Põhja-Korea suursaadikul Hispaanias Kim Hyok Cholil (vasakul) oli oluline roll sel nädalal Vietnamis toimunud Ühendriikide ja Põhja-Korea liidrite tippkohtumise korraldamise juures.
Endine Põhja-Korea suursaadikul Hispaanias Kim Hyok Cholil (vasakul) oli oluline roll sel nädalal Vietnamis toimunud Ühendriikide ja Põhja-Korea liidrite tippkohtumise korraldamise juures. Foto: / AP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles