Video: SpaceXi kosmosekapsel põkkus edukalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Erakosmosefirma SpaceX uus kapsel Dragon põkkus täna edukalt Rahvusvahelise Kosmosejaamaga (ISS), teatasid USA kosmoseagentuur NASA ja SpaceX otseülekande käigus.

Uue kapsliga hakatakse tulevikus ISSi mehitatud lende tegema, kuid sel korral on kapsli pardal mannekeen.

«Me saame kinnitada põkkumise lõpulejõudmist,» teatas NASA.

Põkkumine algas Eesti aja järgi kell 12.51 rohkem kui 400 kilomeetri kõrgusel Maa pinnast Uus-Meremaast põhjas ja 27 tundi pärast kapslit kandnud kanderaketi Falcon 9 starti Florida kosmodroomilt Ühendriikides.

Uue kordvkasutatava Dragoni esimene mehitatud lend on kavas juulis, siis lendavad ISSi veteranastronaudid Douglas Hurley ja Robert L. Behnken, kes varem kasutasid selleks kosmosesüstikuid.

Kuigi videos paistab põkkumine toimuvat aeglaselt, liiguvad ISS ja Dragon Maa orbiidil kiirusega 27 000 kilomeetrit tunnis.

ISSi pardal on kolmeliikmeline meeskond - ameeriklanna Anne McClain, venelane Oleg Kononenko ja kanadalane David Saint-Jacques.

Kapsel jääb ISSi juurde reedeni, seejärel haagitakse see lahti ja kukutatakse Atlandi ookeani. Õhulendu aeglustab neli langevarju, kuid sellest hoolimata peetakse seda missiooni kõige riskantsemaks osaks.

USA kosmosefirma SpaceX kanderakett Falcon 9 startis uue kosmosekapsli Dragon katsetamiseks.
USA kosmosefirma SpaceX kanderakett Falcon 9 startis uue kosmosekapsli Dragon katsetamiseks. Foto: MIKE BLAKE / Reuters / Scanpix

Dragoni katselend on samm kaheksa aasta eest katkestatud USA mehitatud kosmoselendude jätkamiseks. NASA lõpetas 30 aastat kestnud programmi 2011. aastal, sestsaadik on NASA kosmosemissioonide logistikat sisse ostnud.

Venemaale makstakse astronautide ISSi toimetamise eest, edasitagasilend maksab 82 miljonit dollarit inimese kohta.

2014. aastal sõlmis USA kosmoseagentuur SpaceX-i ja Boeinguga lepingu veoteenuste ülevõtmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles