Krimmis peeti kinni Ukraina õigeusu kiriku kohalik juht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina õigeusu kiriku pea Krimmis isa Kliment.
Ukraina õigeusu kiriku pea Krimmis isa Kliment. Foto: STR / AFP / Scanpix

Ukraina õigeusu kiriku pea Krimmis isa Kliment peeti täna Venemaa poolt annekteeritud poolsaarel kinni.

Kirikupea rääkis uudisteagentuuri AFP ajakirjanikuga Krimmi pealinna Simferopoli politseijaoskonnast, kuhu ta oli bussijaamast toimetatud. Politsei ei öelnud talle, miks ta kinni peeti.

Ukraina kirik lõi hiljuti Moskva tõsiseks meelehärmiks Vene õigeusu kirikust lahku. 15. detsembril asutati sõltumatu Ukraina õigeusu kirik ja Konstantinoopoli patriarh Bartholomeus andis 6. jaanuaril uue kiriku juhile metropoliit Jepifanile üle kiriku iseseisvust kinnitava tomose. See samm tegi lõpu Moskva patriarhaadi enam kui 300-aastasele domineerimisele Ukraina kirikuelus.

Ukraina õigeusu kiriku pressiteenistus ütles täna avalduses, et Kliment kavatses sõita Venemaale ja võtta osa ühe poliitvangi kohtuprotsessist. 

Ukraina välisministeerium väljendas vahistamise valguses muret inimõiguste olukorra pärast Krimmis. 

«Vene okupandid jätkavad oma süstemaatilisi rünnakuid Ukraina õigeusukiriku vastu Krimmis,» kirjutas ministeeriumi pressiesindaja Katerina Zelenko Twitteris. 

Isa Kliment ütles veebruaris, et Krimmi võimud kavatsevad tühistada kiriku rendilepingu, sest kogukond ei ole Vene föderatsioonis registreeritud. Ukraina-meelne Kliment ei saa aga Venemaale meelepärast sammu astuda, sest Kiievi silmis on Krimm ajutiselt okupeeritud Ukraina ala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles