Putini ihukaitsjad: presidendi lähiring kindlustas gangstereid

Roman Anin
, Ajakirjanik, Novaja Gazeta, OCCRP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikalt korraldasid oma varast pettuse läbi ilma jäänud Gorki-2 endised osanikud meeleavaldusi, kuid nüüdseks on suurem osa inimesi lootuse kaotanud, paljud neist ka vahepeal surnud. Pildil Rubljovkas kinnistud kaotanud aktsionärid 2011. aasta sügisel Moskvas Punasel väljakul.  FOTO: Alexander Vaynshtein/Reuters/Scanpix
Pikalt korraldasid oma varast pettuse läbi ilma jäänud Gorki-2 endised osanikud meeleavaldusi, kuid nüüdseks on suurem osa inimesi lootuse kaotanud, paljud neist ka vahepeal surnud. Pildil Rubljovkas kinnistud kaotanud aktsionärid 2011. aasta sügisel Moskvas Punasel väljakul. FOTO: Alexander Vaynshtein/Reuters/Scanpix Foto: Alexander Vaynshtein/Reuters/Scanpix

Krundid, millega on premeeritud Vladimir Putinile lojaalseid ihukaitsjaid, saadi kunagise linnufarmi töötajatelt pettusega kätte ning variisikute vahendusel võtsid Moskva külje all asuva Rubljovka arendustöö üle kolm gangsterit.

Üks neist oli Timofei Klinovski, kes praegu on mainekas ja kallis piirkonnas üks suuremaid maaomanikke. 1990. aastate lõpus hakkas ta kokku ostma Rubljovka kinnistuid. Endisest riigifarmist Gorki-2 sai üks tema peamisi huviobjekte ning pärast variisikuna kasutatud ettevõtja Mihhail Troškovi osakute omandamist hakkas ta kokku ostma eelisosakuid, mis olid töölistele maa vastu antud.

«Nad müüsid neid. Osa olid joodikud. Osa… inimesed olid lihtsalt näljas, nii et nad müüsid,» meenutas Nikolai Uvarov, kelle surnud isa Aleksei allkirja võltsiti maa osakuteks vahetanud dokumendil.

Selle pettuse tõttu on Nikolai Uvarov aastaid kohtuuksi kulutanud ning ühe tema kohtuasja käigus tulid päevavalgele dokumendid, mis näitasid, et Klinovski maksis ühe osaku eest kõigest 14 rubla ehk tollases vääringus umbes seitse dollarit 15 osaku eest, mida iga töötaja 1,74 hektari maa eest sai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles