Macron püüab siluda diplomaatilist tüli Itaaliaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: CAROLINE BLUMBERG / POOL / EPA / SCANPIX

Prantsuse president Emmanuel Macron kutsus eile õhtul televisioonis esinedes leppimisele Itaaliaga pärast diplomaatilist tüli kahe naabri vahel.

«On olnud kaalumata sõnu. On olnud mitmeid ootamatusi ja ma arvan, et me võlgneme meie rahvale, meie ajaloole ja Euroopale, et see selja taha jätta,» ütles Macron eile Itaalia televisioonis.

Pariis kutsus veebruaris oma suursaadiku Christian Masset' nädalaks koju, et protestida nii Itaalia valitsuse «alusetute rünnakute ja kummaliste väidete» vastu.

Macron ütles nüüd leppival toonil, et ta võõrustab oma Itaalia kolleegi Sergio Mattarellat 2. mail Prantsusmaal Amboise's, et tähistada 500 aasta möödumist Leonardo da Vinci surmast.

«Me räägime tulevikust ja Euroopast,» lisas ta.

Macron rääkis telepöördumises ka pikalt oma armastusest Itaalia ja seal reisimise vastu.

«On palju prantsuse inimesi, kes armastavad Itaaliat ning itaallasi, kes armastavad Prantsusmaad ja prantslasi. Kuid ootamatult me peaaegu unustasime, et me peame jätkama õppimist, et teineteist mõista,» sõnas ta.

Pariisi ja Rooma suhted on pinevad sestpeale, kui Itaalias tuli juunis võimule populistliku Viie Tähe Liikumise (M5S) ja marurahvusliku Liiga koalitsioonivalitsus.

Itaalia valitsuskoalitsiooni kõrged ametnikud pole vaevunud Macroni kritiseerides viisakaks jääma. Rünnakud on muutunud isiklikuks ja Liiga esimees, asepeaminister Matteo Salvinil nimetas jaanuaris Macroni kohutavaks presidendiks.

Macron omakorda ei varjagi, et püüab võidelda Euroopa Liidu liikmesriikides pead tõstnud populistlike liikumistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles