Saksamaa tahab ISISe võitlejad kodakondsusest ilma jätta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis ISISe videost.
Kuvatõmmis ISISe videost. Foto: AY-COLLECTION/SIPA / Scanpix

Saksamaa siseministeerium ja justiitsministeerium on teadete kohaselt koostamas ettepanekut terrorirühmituse Islamiriik (ISIS) eest võitlevatelt Saksamaa kodanikelt kodakondsuse ära võtmiseks.

Võimukoalitsioonis olevad Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU), Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) ja Saksamaa Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) on väidetavalt jõudnud kokkuleppele meetmete osas, mida kasutada terrorirühmituste ridades võitlevate sakslaste puhul, teatasid Süddeutsche Zeitung, NDR ja WDR.

Uus seadus kehtiks täisealistele pühasõdalastele, kes omavad ka teist kodakondsust ja kes osalevad lahingutes ISISe ridades. See ei kehtiks praeguseks hetkeks vangistatud terroristidele.

Saksamaa kodakondsusseaduses on sarnane punkt juba praegu olemas. See sätestab, et kodakondsuse võib ära võtta isikutelt, kes liituvad mõne teise riigi relvastatud üksusega ilma Saksamaa kaitseministeeriumi nõusolekuta.

Uue ettepanekuga soovitakse sisuliselt kodakondsusseadust laiendada ja lisada sinna punkt, et kodakondsuse võib ära võtta isikult, kes võtab osa lahingoperatsioonidest välisriigis mõne terroristliku rühmituse eest võideldes. Terroristlik rühmitus on omakorda defineeritud kui relvastatud poolsõjaväeline üksus, mis rikub rahvusvahelist õigust, et kehtestada uus riik või riigistruktuur.

Saksa valitsuskoalitsioon lubas kodakondsusseadust reformida, kuid Angela Merkeli konservatiividel tekkisid erimeelsused valitsuspartneritest sotsidega ja seetõttu on konkreetse ettepaneku esitamine viibima jäänud.

Justiitsminister Katarina Barley.
Justiitsminister Katarina Barley. Foto: Reiner Zensen / imago/Scanpix

Liidupäevas CSUd juhtiv Alexander Dobrindt süüdistas eelmisel nädalal väidetavalt justiitsminister Katarina Barleyt (SPD) viivitamises. Barley on aga omakorda pidanud tõrjuma siseminister Horst Seehoferi (CSU) katseid viia läbi põhjalikum kodakondsusseaduse reform, mis seaks mitmeid uusi piiranguid ega oleks otseselt seotud Saksamaale tagasi tulla üritavate terroristidega.

Nii tegi Seehofer esialgu justiitsministeeriumile ettepaneku, mille kohaselt võiksid võimud võtta ära ka alla viieaastaste laste kodakondsuse kui nende vanemad on Saksamaa kodanikuks saanud ebaseaduslikul teel. 

Plaan sai aga justiitsministeeriumi tugeva vastuseisu osaliseks ning siseministril tuli mõttest loobuda. Siiski on tal kavas kodakondsuse osas esimesel võimalusel uus ettepanek esitada.

Siseminister Horst Seehofer.
Siseminister Horst Seehofer. Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles