Lätis koguti ilmselt piisav arv allkirju vene keele referendumiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp.
Läti lipp. Foto: SCANPIX

Läti keskvalimiskomisjon on asunud kontrollima kümneid tuhandeid allkirju, mille kodanikud andsid algatusele tunnistada vene keel teiseks riigikeeleks.

Venemeelsete organisatsioonide juhitud kodanikualgatusele muuta Läti põhiseadust anti praegustel andmetel 178 000 allkirja, teatas täna LETA-le keskvalimiskomisjoni esimees Arnis Cimdars. See tähendab, et vajalik allkirjade arv referendumi korraldamiseks – 154 379 ehk kümnendik Läti valimisõiguslikest kodanikest – on ilmselt olemas.

Valimiskomisjon on asunud kontrollima allkirjade õigsust, muu hulgas seda, kas allkirjade kogumise esimeses etapis allkirja andnud kodanikud pole seda teinud ka teisel korral. Esialgsed tulemused teatab valimiskomisjon täna pärastlõunal, lõplik allkirjade arv selgub Cimdarsi sõnul kolme-nelja nädala jooksul.

Kui algatus loetakse õnnestunuks, peab ettepaneku osas seisukoha võtma seim. Vaatlejate sõnul lükkab parlament selle aga tõenäoliselt tagasi. Kui nii läheb, toimub tuleval aastal vene keele riigikeeleks tunnistamise küsimuses referendum, vahendas portaal Latvians Online.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles