Rootsi ei takista ISISe ridades võidelnud kodanike naasmist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised pagemas ISISe viimasest kantsist Baghouzist Süürias.
Naised pagemas ISISe viimasest kantsist Baghouzist Süürias. Foto: Antoine Chauvel /SIPA / Scanpix

Rootsi peaministri Stefan Löfveni sõnul ei luba riigi põhiseadus kuidagi ISISe ridades võidelnud rootslastelt kiiresti kodakondsuse ära võtmist, mistõttu pole sellest ettepanekust praegusel hetkel mingit kasu, ning enda kodanike naasmist Süüriast ei saa riik samuti kuidagi takistada. 

Rootsist on ISISega liitunud umbes 300 inimest, kellest pooled on juba tagasi pöördunud ning poolsada inimest on saanud lahingutes surma. See tähendab, et konfliktipiirkonnas peaks olema sadakond Rootsist pärit ISISe liiget. Süüria põgenikelaagrites on ekspertide hinnangul 20-30 Rootsi kodakondsusega vanemate last.

Peaminister Löfveni sõnul ei saa Süürias viibivad rootslased arvestada mingi riikliku toega koju tagasi pöördumisel. Rootsi välisministeerium on soovitanud mitte reisida ISISe käes olnud aladele juba alates 2011. aastast ning valitsusjuhi sõnul on seda soovitust eiranud inimesed automaatselt öelnud ära Rootsi riigi abist.

Oma reisi koju tagasi ise korraldavale Rootsi kodanikele Löfveni sõnul aga mingeid takistusi naasmisel ei tehta. «Kui inimene on Rootsi kodanik, on tal õigus riiki siseneda,» lausus ta täna Rootsi TV4 hommikuprogrammis.

Rootsi peaminister Stefan Löfven.
Rootsi peaminister Stefan Löfven. Foto: Simon Hastegård / imago / Bildbyran / Scanpix

Küll aga toonitas Löfven, et ISISe aladelt tagasi tulijaid kontrollivad politsei ja kaitsepolitsei ning nende puhul tehakse kindlaks võimalikud välismaal viibides toime pandud kuriteod. «Loomulikult mõistetakse nad neil puhkudel, kus see on võimalik, kuritegudes süüdi,» selgitas ta.

Võimalust jätta ISISega liitunud inimesed ilma Rootsi kodakondsusest on soovitanud paremäärmuslik partei Rootsi Demokraadid ning konservatiivsed Moderaadid. Löfveni hinnangul pole see aga mõistlik lahendus.

«See oleks vastuolus põhiseadusega. Põhiseaduse muutmiseks oleks vaja vastavat otsust, seejärel valimisi ning veel ühte samasugust otsust, nii et kohe siin ja praegu ei aita see olukorda kuidagi lahendada,» lausus Löfven.

Sotsiaaldemokraadist peaministri sõnul on kõige keerukam rootslastest ISISe liikmete laste olukord.

«Lapsed pole selles süüdi, et nad on sinna sattunud, aga meil pole mingit võimalust sõita Süüriasse ja neid aidata. See on eriline olukord, millele seni pole mingit lahendust,» rääkis Löfven.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles