USA esindajatekoja demokraadid laiendasid Vene-juurdlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump USA lippu kallistamas.
Donald Trump USA lippu kallistamas. Foto: Ron Sachs/SIPA/Scanpix

USA esindajatekoja õiguskomisjoni juhi Jerrold Nadleri sõnul on väga selge, et president Donald Trump takistas õigusemõistmist ja esindajatekoda taotleb seoses Vene uurimisega dokumente enam kui kuuekümnelt Trumpi valitsuse- ja pereliikmelt ja tema firmade töötajalt.

New Yorki esindav demokraat Nadler ütles, et õiguskomisjon tahab läbi vaadata dokumente justiitsministeeriumist, presidendi pojalt Donald Trump nooremalt ja Trump Organizationi finantsjuhilt Allen Weisselbergilt.

Endine Valge Maja kantseleiülem John Kelly ja endine Valge Maja nõunik Don McGahn on samuti tõenäolised sihtmärgid, lisas ta. «Alustame uurimist seoses võimu kuritarvitamise, korruptsiooni ja õigusemõistmise takistamisega,» ütles Nadler. «Me teeme kõike mida saame, et tõendid kätte saada.»

Küsimusele, kas ta arvab, et Trump takistas õigusemõistmist, vastas Nadler: «Jah, arvan küll.»

Nadler ei nimetanud seda presidendi kriminaaluurimiseks, kuid ütles, et esindajatekojas nüüd enamuses olevad demokraadid täidavad oma kohust õigusriigi kaitsmisel pärast seda, kui vabariiklased takistasid kaks aastat presidendi vastutuselevõtmist.

«Me oleme kaugel kriminaalsüüdistuse osas otsuste tegemisest,» märkis ta.

Mitu esindajatekoja komisjoni uurivad Trumpi 2016. aasta valimiskampaania koostööd Venemaaga, Trumpi maksuandmeid ja Trumpi pereäri ja poliitilise tegevuse võimalikku huvide konflikti.

Esindajatekoja järelevalvekomitee seadis tänase tähtajaks, mil Valge Maja peab üle andma dokumendid seoses salastatud infole ligipääsu andmisega Trumpi väimehele Jared Kushnerile, mida väidetavalt nõudis Trump hoolimata kaitseametnike vastumeelest.

Esindajatekoja vabariiklaste juht Kevin McCarthy süüdistas eile demokraate Trumpi hukkamõistmises eelarvamuste põhjal.

«Ma arvan, et kongresmen Nadler otsustas presidendile kriminaalsüüdistuse esitada päeval, mil ta valimised võitis,» ütles McCarthy. «Kuulake mida ta täpselt ütles. Ta rääkis kriminaalsüüdistusest enne kui ta isegi esimeheks sai ja ütles, et inimesi tuleb veenda sinna jõudmiseks. President ei teinud midagi valesti.»

Nadler ütles eile, et tema komitee vaatab ka Muelleri Vene juurdluse raportit, kuid, et selle uurimine läheb palju kaugemale kui kokkumäng.

Ta viitas mitmele juhtumile, mida ta peab presidendi poolseks õigusemõistmise takistamiseks, sealhulgas 1100 korda, kui ta viitas Muelleri juurdlusele kui nõiajahile ja FBI direktori James Comey vallandamine 2017. aastal.

Comey sõnul palus Trump tal lõpetada endise kaitsenõuniku Michael Flynni uurimine.

«On väga selge, et president takistas õigusemõistmist,» sõnas Nadler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles