Serbia liider vihjas Kosovo iseseisvuse tunnustamisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia president Aleksandar Vučić veebruari keskpaigas Saksamaal Müncheni julgeolekukonverentsil.
Serbia president Aleksandar Vučić veebruari keskpaigas Saksamaal Müncheni julgeolekukonverentsil. Foto: EPA/Scanpix

Serbia president Aleksandar Vučić vihjas eile, et võib olla nõus tunnustama Kosovot suveräänse riigina tingimusel, et Belgrad saaks osana laiemast kompromissleppest oma endiselt provintsilt midagi vastu. 

«Me peame esmalt saavutama kompromissi, me ei saa tunnustada Kosovot teiselt poolelt midagi vastu saamata,» ütles Vučić usutluses Itaalia uudisteagentuurile ANSA. «Olen kindel, et meie Euroopa sõprade abiga ja Venemaa, USA, Hiina ja teiste riikide toetusega suudame leida lahenduse.» 

Kosovo kuulutas end 2008. aasta veebruaris kümmekond aastat pärast 13 000 inimelu nõudnud 1998.-1999. aasta verist sõda ühepoolselt iseseisvaks. Belgrad ei ole oma endise provintsi iseseisvust tänaseni aktsepteerinud. 

Serbia ja Kosovo on suure rahvusvahelise surve all normaliseerida omavahelised suhted, mis on Euroopa Liidu tingimus mõlemale riigile liitumisprotsessi alustamiseks. 

Belgrad on lubanud boikoteerida ELi vahendatavat dialoogi Prištinaga kuni Kosovo novembris kehtestatud 100-protsendiste tariifide tühistamiseni.

Kosovo liidrite sõnul tühistatakse tariifid, kui Belgrad tunnustab Kosovo suveräänsust ja lõpetab takistuste tegemise tema ühinemisele rahvusvaheliste organisatsioonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles