Soome välisminister Timo Soini parlamendivalimistel ei osale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister Timo Soini.
Soome välisminister Timo Soini. Foto: Sergei Savostyanov / Sergei Savostyanov/TASS / Scanpix

Soome välisminister Timo Soini erakonnast Sinine Tulevik parlamendivalimistel ei kandideeri. Ta kirjutas oma blogis, et rahvaesindaja ameti järel algab tal uus teekond. Soini lubas aidata erakonda valimiskampaanias. 

Soome meedia teatel jättis Soini avatuks võimaluse, et kandideerib mais toimuvatel Euroopa Parlamendi valimistel.

Soini on kuulunud parlamenti alates 2003. aastast. Eelmistel valimistel sai sa ta Uusimaa läänis ligi 30 000 häält ja aitas nõnda parlamenti mitmeid parteikaaslasi.

Soini juhtis aastast 1997 parteid Põlissoomlased, tõstes selle marginaalsest suureks erakonnaks. 2017. aasta kevadel andis ta teada, et ei kavatse enam parteijuhiks kandideerida. 

Juulis 2017 hääletasid põlissoomlased oma esimeheks Jussi Halla-aho, mille järel erakond lõhenes. Soini ja veel 19 rahvaesindajat, sealhulgas tollased põlissoomlaste ministrid, lõid uue koosluse, millest sündis erakond Sinine Tulevik.

Siniste toetus on olnud arvamusuuringutes väga madal. Viimasel ajal on see küündinud vaid umbes ühe protsendini. Seetõttu näib, et erakonna Sinine Tulevik seadusandjatel on äärmiselt raske saada tagasi parlamenti valitud. 

Kandidaatide ülesseadmine aprillis toimuvateks parlamendivalimisteks lõpeb täna kell 16. Samaks ajaks tuleb ringkondade valimiskomisjonidele esitada ka avaldused valimisliitude ja ühisnimekirjade kohta. 

Veebruari lõpus andis president Kersti Kaljulaid Soinile Maarjamaa Risti II klassi teenetemärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles