VIDEO. Belgia õpilased riietusid moslemiteks ja võtsid kooli kaasa «pommivöö» (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia koolilapsed stiilipäeval.
Belgia koolilapsed stiilipäeval. Foto: Kuvatõmmis

Lääne-Belgias asuvas Melle linnas riietus umbes 60 õpilast moslemiteks ning üks neist otsustas kooli kaasa võtta ka «pommivöö», teatas Belgia ajaleht HLN.

Esmalt 27. veebruaril internetti jõudnud videod vihastasid moslemeid, kuid direktori sõnul tegid õpilased vaid nalja ega soovinud kedagi solvata.

Koolis on traditsioon, et kui kooli lõpetamiseni jääb 100 päeva, tähistatakse seda erinevate ürituste korraldamisega. Kõnealusel nädalal pidid abituriendid iga päev erinevas kostüümis kooli tulema. Nii riietuti esmaspäeval turistideks, teisipäeval New Yorgi mafioosodeks ja kolmapäeval Saudi Araabia moslemiteks.

Internetti jõudnud videotelt võib näha, kuidas imaami mängiv isik õpilastega koos kooli mänguväljakul Meka suunas «palvetab». Suurem osa õpilastest kannab traditsioonilisi Saudi Araabia riideid, kuid üks neist on ette pannud musta maski ning kaasa võtnud «pommivöö» (videol nähtav ajal 00:12 ja 01:12). Hiljem läheb palvetamine sujuvalt üle tantsimiseks.

Naljana mõeldud üritus tõi aga naeru asemel kaasa hoopis hukkamõistu. Nii küsis sama kooli vilistlane Lorina Boterdaele õppeasutuselt selgitust. «See oli väga lugupidamatu, haavav ja rassistlik. Meil pole sellise stiilipäeva teema vastu midagi, aga kas nad peavad meid siis ISISe võitlejatena kujutama?»

Kool tunnistas, et «pommivööd» kandnud õpilasele tehti noomitus ning talle anti korraldus vöö eemaldada.

Kool ei soovi aga stiilipäeva üle tähtsustada. Direktor Jan De Gendt teatas avalduses: «Seda tuleb näha mängulise nädalana. Katoliku koolina hindame me dialoogi kõrgelt ja oleme sellest lähtuvalt valmis olukorda avatult arutama, kuigi seda kostüümipidu tuleb vaadata 100 päeva tähistamise kontekstis.»  

Brüsselis tegutsev raadiosaatejuht, koomik ja juutuuber Zaki Chairi oli üks nendest moslemitest, kes videole valulikult reageeris. Ta teatas oma Youtube'i kontol, et õpilased tõmbasid võrdusmärgi islamiusu ja terrorismi vahele ning ütles, et video on segu rassismist ja stereotüüpidest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles