Mehhiko vabandas narkokartellile antud noorte inimeste perekondade ees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalisco politseinikud kontrollpunktis.
Jalisco politseinikud kontrollpunktis. Foto: HECTOR GUERRERO / AFP/Scanpix

Mehhiko võimud palusid andestust viie 2016. aastal Veracruzi osariigis tapetud noore inimese perekondadelt.

Narkokartelliga Jalisco Uus Generatsioon koostööd teinud korrumpeerunud kohalikud politseinikud toimetasid viis noort inimest ekslikult narkokaubitsejatele, arvates, et tegu on rivaalitseva kartelli liikmetega. Kartell tappis noored ning põletas nende surnukehad.

Veracruzis on viimase kümnendi jooksul kadunuks jäänud üle 5000 inimese.

1. detsembril sai osariik uue kuberneri. Ametisse asus Cuitláhuac García, kes andis

Cuitláhuac García
Cuitláhuac García Foto: MARIO GUZMAN / EPA / Scanpix

koheselt hoo sisse hädaabiplaanile, millega tahetakse vähendada kadunuks jäävate inimeste arvu ning leida üles praeguseks kaduma läinud isikud. Selleks palus ta abi ka rahvusvahelistelt organisatsioonidelt.

Selle nädala alguses palus García vabandust 2016. aastal mõrvatud noorte inimeste perekondadelt ning tunnistas, et politsei ja organiseeritud kuritegevuse kokkumängu ei suudetud piisavalt ruttu peatada. Kuriteoga seoses on vahistatud 21 inimest, nende hulgas kaheksa Veracruzi politseinikku.

Noored Bernardo Benítez, José Benítez, Susana Tapia, Mario Arturo Orozco ja José Alfredo González peatati politseinike poolt ajal, mil nad olid liikumas koju pärast Veracruzi sadamapiirkonnas toimunud sünnipäevapidu.

Nende säilmed leiti neli päeva hiljem massihauast, mis asus umbes 60 kilomeetri kaugusel kohast, kus politsei noored kinni pidas.

Massihauast leiti sadade inimeste säilmed. Usutakse, et tegu on kohaga, mida kasutasid laipade peitmiseks nii narkokartellid kui ka korrumpeerunud politseinikud.

Viie noore kadumise järel väitsid kohalikud võimud, et neil oli sidemeid organiseeritud kuritegevusega. Tänaseks on leitud, et toonased väited olid alusetud.

Mõrvatud Bernardo Benítezi ema sõnul oli avalik vabandus esimene kord, mil ametlikult tunnistati, et noortel polnud kuritegelikke sidemeid. «Kõige rohkem tahame, et meie laste hea nimi taastataks. Soovime nõuda õiglust neile ja veel tuhandetele, kes on sarnast asja talunud,» sõnas ta.

Viie noore juhtum sarnaneb 2014. aastal toimunule, mille käigus kadus Iguala linnast 43 õpilast. Politsei võttis noored kinni ning toimetas nad edasi narkokartellile. Detsembris ametisse asunud Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador teatas, et loob komisjoni, mis hakkab õpilaste kadumist uurima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles