Trump survestas tütrele riigisaladuse loa saamiseks oma alluvaid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Donald Trump (ees) ja tema tütar Ivanka.
President Donald Trump (ees) ja tema tütar Ivanka. Foto: Brendan Smialowski / AFP / Scanpix

President Donald Trump survestas väidetavalt endist Valge Maja kabinetiülemat John Kellyt ning Valge Maja nõunikku Don McGahni, et saada oma tütrele Ivanka Trumpile riigisaladuse luba, kirjutab CNN asjaga seotud allikatele viidates.

Presidendi võitlus Ivankale ja tema abikaasale Jared Kushnerile juurdepääsuloa saamise nimel olevat Valge Maja ametnikud vihale ajanud.

Trumpil on küll seaduslik õigus lubasid välja anda, kuid enamasti jäetakse see töö Valge Maja personaliosakonnas turvalisuse eest vastutavatele ametnikele, kes võtavad vastu otsuse, kas töötaja peaks riigisaladuse juurdepääsuloa pärast Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) taustakontrolli läbimist saama.

Personaliosakond muutus Ivanka ja Kushneri juurdepääsulubade osas murelikuks, aga see Trumpile ei meeldinud.

John Kelly.
John Kelly. Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS / Scanpix

President survestas Kellyt ja McGahni, et nad juurdepääsulubade osas positiivse otsuse langetaksid ja personaliosakonnale vastava korralduse annaksid. Sellega soovis president näidata, et ta ei kalluta protsessi oma perekonna kasuks ega pole asjaga isiklikult seotud. Kelly ja McGahn otsustasid siiski keelduda ning seetõttu pidi Trump lõpuks juurdepääsulubade väljastamiseks ikkagi ise korralduse andma.

Ivanka juurdepääsuloa kohta CNNi poolt avaldatud loole eelnes eelmisel nädalal avaldatud New York Timesi artikkel, kus räägiti, et Trump andis Kellyle korralduse Kushnerile kõrgeima ehk ülisalajase tasemega riigisaladuse loa andmiseks. President ei hoolinud ka luureagentuuride poolt tõstatatud takistustest.

Samuti räägib viimane lugu vastu sellele, mida Ivanka kolm nädalat tagasi ABC Newsile väitis. Toona ütles Ivanka, et presidendil polnud tema ega Kushneri lubade väljastamise osas mingit rolli.

Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders sel teemal kommentaare ei jaganud. 

Ivanka Trump (paremal) ja tema abikaasa Jared Kushner.
Ivanka Trump (paremal) ja tema abikaasa Jared Kushner. Foto: SAUL LOEB / AFP / Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles