Kas Saudi kroonprints üritab oma isa võimult kõrvaldada? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kroonprints Mohammed bin Salman.
Kroonprints Mohammed bin Salman. Foto: Sergio Moraes / Reuters / Scanpix

Briti väljaande The Guardian andmeil on Saudi Araabia kuningas oma kroonprintsist pojaga tõsiselt tülli läinud.

Kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saud ja kroonprints Mohammed bin Salman on viimastel nädalal olnud erimeelsustel mitmes olulises küsimuses, muu hulgas ka Jeemeni sõja osas.

Erimeelsused on süvenenud pärast Saudi ajakirjaniku Jamal Khashoggi tapmist Türgis, mille USA Luure Keskagentuuri (CIA) teatel tellis just 33-aastane Saudi kroonprints. Pinged kasvasid aga järsult veebruari lõpus, mil 83-aastane kuningas külastas Egiptust. Kuningas olevat enne reisi saanud oma nõunikelt hoiatuse, et teda võidakse rünnata.

Tema saatjaskond võttis ähvardust sedavõrd tõsiselt, et senine ihukaitsjate meeskond vahetati visiidi ajal välja ning nende rolli võtsid üle 30 hoolikalt valitud uut ihukaitsjat. Otsus tehti väga kiiresti ning see tekitas omakorda kahtlusi, et osa tema ihukaitsemeeskonnast võis kuninga asemel olla lojaalne hoopis kroonprintsile.

Kuningas Salman. 
Kuningas Salman. Foto: MOHAMED EL-SHAHED / AFP / Scanpix

Samuti otsustasid kuninga nõunikud loobuda Egiptuse kohalike julgeolekutöötajate teenetest, kes teda visiidil kaitsma pidid.

Kuninga ja tema poja omavahelisest hõõrdumisest andis veelgi selgemalt märku see, et kroonprints polnud isegi nende hulgas, kes lennujaamas monarhi Saudi Araabiasse naastes tervitasid.

Mohammed bin Salman võttis oma isa Egiptuse-visiidi ajal riigi nimel vastu kaks olulist personalimuudatust. Esmalt määras ta USAsse naissoost suursaadiku printsess Reema bint Bandar bin Sultani näol. Teiseks otsustas ta asekaitseministriks nimetada oma venna Khalid bin Salmani. Kaitseministri ülesandeid täidab kroonprints Mohammed isiklikult.

Kuigi neist muudatustest räägiti juba mõnda aega, tehti otsused Guardiani allika sõnul ilma kuningat informeerimata. Eriti vihale oli riigijuhi ajanud Khalid bin Salmanile olulise ametikoha andmine. Monarhi arvates pole Khalid selliseks vastutuseks veel valmis.

Oluliste ametikohtade osas langetab tavaliselt otsused kuningas, kuid 23. veebruaril allkirjastas otsuse «asekuningas» ehk Mohammed bin Salman. Üks ekspert ütles Guardianile, et sellist tiitlit polnud otsuste langetamiseks kasutatud juba aastakümneid.

Kroonprints Mohammed bin Salman (vasakul) ja kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saud.
Kroonprints Mohammed bin Salman (vasakul) ja kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saud. Foto: Handout . / REUTERS / Scanpix

Ajalehe väitel sai kuningas personalimuudatustest teada alles televisiooni vahendusel, kuid tema nõunikud soovitasid probleemi lahendamisega koju jõudmiseni oodata.

Kuningas Salmani toetajad loodavad, et riigijuht haarab suurema kontrolli otsuste tegemisel, et seeläbi vältida olukorda, kus kroonprints hakkab üksinda olulisi otsuseid langetama.

Guardian palus kommentaari ka Saudi Araabia esindajatelt Washingtonis, kuid saatkonna väitel tehti kõik otsused kuningas Salmani loal ning kroonprints Mohammed ei ületanud oma volitusi. Samas ei kommenteeritud väiteid kuninga turvameeskonna erakorralise vahetuse kohta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles